Curre Lindström dömd för bokföringsbrott i hovrätten

”Det känns fruktansvärt orättvist”

Foto: KRISTER HALVARS
DÖMD Förre förbundskaptenen Curre Lindström dömdes idag till villkorlig dom och 200 timmars samhällstjänst för bland annat bokföringsbrott.
SPORTBLADET

Förre förbundskaptenen i ishockey Curre Lindström dömdes idag av Svea hovrätt för bokföringsbrott, försvårande av skattekontroll och vårdslös skatteuppgift, till villkorlig dom och 200 timmars samhällstjänst.

Hovrätten ändrade därmed tingsrättens friande dom.

Domstolen skriver att om den skulle ha valt fängelse skulle påföljden ha blivit åtta månader.

Den före detta förbundskaptenen stod i tingsrätten anklagad för att ha riskerat undanhålla staten 11 miljoner kronor. Hans företag Curre Lindström i Mälardalen AB skulle enligt åtalet ha hyrt ut svart arbetskraft till bland annat lagerarbete. Tränarprofilen friades då, men i dag fälldes han alltså i hovrätten.

Enligt hovrätten har Curre Lindströms bolag och bolaget Farina AB, som också är inblandat i härvan, riskerat undanhålla staten närmare 14 miljoner kronor.

"Utnyttjades av kriminella"

Domstolen skriver: "Det har inte gjorts gällande att Curt Lindström faktiskt känt till de oegentligheter som förekom i bolaget. Han åtog sig emellertid genom uppdraget som styrelseledamot ett direkt företagaransvar innefattande att tillse att bolaget fyllde sina lagenliga förpliktelser."

– I hela mitt liv har jag jobbat med människor, och en av mina styrkor har varit att jag har gett folk förtroende. Men i det här fallet blev det fel. Då skulle jag inte ha skrivit på ett enda papper, inte ställt upp. Att jag skrev på var ett villkor för att de skulle använda mitt namn, men jag var i princip aldrig där. Jag var en dörröppnare eller reklampelare. Det är andra personer som har skött allting, säger Lindström till TT.

Men det blidkar inte domstolen som fortsätter: "Vad Curt Lindström själv anfört om sin bristande erfarenhet och om sin benägenhet att lita på andra är givetvis inte omständigheter som befriar från ansvar."

Totallurad

Hovrätten väljer att döma Curre Lindström till villkorlig dom och samhällstjänst istället för fängelse eftersom han "utnyttjats av kriminella personer som låtit honom utåt svara för en verksamhet där lagenliga förpliktelser åsidosattes..."

– Jag litade på de här killarna. Det är inget försvar, men jag har blivit totallurad. Förd bakom ljuset. Det känns fruktansvärt orättvist, säger Lindström till TT.

David Nannini Nilsson, Mårten Lundmark