Både bäst och sämst, Wikegård

SPORTBLADET

Gårdagens bästa intervju – Niklas Wikegårds möte med, som det verkar, mycket sympatiske Lars ”Osten” Bergström, den sparkade Malmö-tränaren.

Och på samma gång var det en rätt dålig intervju.

Hur går det ihop? Jo, det ska jag förklara.

När Niklas Wikegård ibland kliver ner från experttronen i Hockeykväll och ger sig ut i kungariket Sverige med en mikrofon, så är det ofta för att träffa olika elitserietränare. Och det är kanske inte så konstigt, gammal tränare som han är.

För ett tag sedan bastade han med Moras tränare och i går var han i Umeå för att träffa ”Osten” Bergström.

Och som sagt – det visade sig bli en bra intervju. ”Osten” berättade ärligt och öppet om hur han reagerat på att få kicken och hur han faktiskt, på egen hand, försökt utvärdera vad som egentligen gått fel.

Men det finns ett problem.

Och det är att Wikegård försöker vara något han inte är – nämligen journalist.

Wikegård har ju också en gång fått sparken från Malmö och när han i reporterns roll börjar ställa ledande frågor om hur Malmö har betett sig mot ”Osten”, blir det ganska märkligt.

”Är man trovärdig som förening om man plockar bort en tränare vid första bästa motgång?”, frågar Wikegård – och får av ”Osten” det sansade svaret att det ”är så spelet fungerar”:

Wikegård försöker styra intervjun så att det ska verka som att Malmö har betett sig överilat och fått panik, men han får aldrig riktigt ”Osten” med sig.

Så hade inte en riktig reporter burit sig åt. Han eller hon hade lyssnat på svaren i stället för att driva sin egen linje. Men sånt är väl svårt när man inte kan jobbet – jag hade inte vetat vad jag skulle göra av händerna i ett hockeybås heller.

Men det konstigaste av allt är ju att Wikegård inte märker det själv. Att det faktiskt kan verka som att han – som också fått kicken av Malmö – talar i egen sak.

Det där är – kanske, kanske - okej att göra när man sitter som vass tyckare i studion.

Men det är knappast okej att göra som reporter ute på fältet.

Inte om man är mån om den där trovärdigheten som Malmö har så lite av.