Wiberg räddade SVT:s sändning

SPORTBLADET

SVT:s VM-studio i Åre kan vara den vackraste tv-studion som någonsin funnits.

Åt ena hållet målfållan på Åreskutan, åt andra hållet utsikt över Åresjön och mitt i en smakfull soffa ihop med en sprakande eldstad.

Över fjällen drev snöbyar, molntussar blåstes sönder och solen lekte över sluttningar.

De stora vyerna fanns i omgivningarna, men de stora vyerna saknades i kommentatorshytten.

Björn Fagerlind hade som vanligt full koll på statistik och historik. Stig Strand kunde som vanligt bättre än någon analysera teknik och förutsättningar.

Men blicken lyftes inte för att förklara ett större sammanhang av åket eller berätta en bakomliggande historia hos åkaren.

Det var Pernilla Wiberg som kom in och räddade sändningen. Hon har utvecklats som tv-expert.

När André Pops bollade över frågan om favoriter och intressanta iakttagelser i starlistan såg Fagerlind/Strand nyvakna ut och svamlade som på ett oinspirerat morgonmöte, men Pillan hade klart för sig.

När de flesta i tv-produktionen mest tycktes jubla och heja efter Anja Pärsons guld lyckades Pillan analysera och vara saklig, utan att förta någon glädje.

På kvällen lös ljusen i Åre by nedanför de stora studiofönstren.

I VM-extra hade Pops ett givande soffsamtal med Anja. I inslag av Lotta Fahlberg och Pelle Nyström följdes pappa Anders Pärson i backen och i skidboden, och vi fick intressanta tekniska och utrustningsrelaterade förklaringar till framgången.

I dag får vi se damernas störtloppsträning direkt.

Dagens allra största tv-profil var lätt att missa. Mitt under super G-dramatiken hälsade Anna Thelander i TV4:s Dagens rätt på hos Lutfi Kolgjinis familj.

Sjuårige Dante Kolgjini kan bli en lika stor artist som sin pappa.

Svaret ”näe, lagom” på frågan om han skulle bli lika stor kusk som Ludde och den korta analysen att han blivit för lugn i sulkyn sa mycket mer än många krönikörer och tyckare klarar på 2 000 tecken eller två minuter. Illustrationen av Going Kronos framtid var också mer levande än vad Patrick Ekwall och Jonas Karlsson någonsin varit i närheten av. Det fanns mycket att lära där.

På www.aftonbladet.se/trav365 finns inslaget för att upplevas.

Mattias Karlsson