Det där var rena tjänstefelet, TV4

SPORTBLADET

När mormor såg otydligt sa hon att hon var skumögd.

Om hon gillat fotboll, vilket jag inte minns för hon gick bort en vacker augustimorgon 1961, hade hon sagt skumögd om fyrans sändning av Egypten–Sverige.

För något med stadionbelysningen gjorde att att spelarnas ryggnummer inte gick att utläsa.

Någon hjälp av fyrans kommentatorspar gavs inte. Först efter 3 minuter och 52 sekunder ägnade de sig åt det som hände på planen och först efter en kvart började de koncentrera sig på spelet. För att då och då återkomma till det efter utvikningar om annat.

Om kommentatorsinsatsen innehållsmässigt var bra eller inte hoppar jag över. Tekniskt var den katastrofal. Den tittare som inte var initierad fick ingen hjälp. Givetvis skulle från avspark spelare och spelarnummer redovisats, eftersom det krävdes storbilds-tv med överupplöst bild för att kunna identifiera.

Det hela är egentligen enkelt, en kommentator är på plats för att vägleda oss tittar. Allt annat är tjänstefel.

TV4 ville helst sända matchen i TV4 Plus. Allt vi fick utom en skumögd bild var reklam och en mansperson som hämtad ur Dressman-reklamen som intervjuade spelare och ledare och som då själv syntes mest i bild.

Lars-Gunnar Björklund fyller 70 år den 24 februari. Grattis i förväg till mannen som skapade ”Tipsextra”.

Det går att göra seriös tv-sport, det bevisade Canal+ Sport i söndags med sitt långa studiosamtal om italiensk fotboll. Att TV4 Plus, istället för den inställda matchen, valde att visa en film säger mycket om fyrans inställning till sport.

Varför behöver Åre betala för reklam när SVT finns?

Kanal 5 lånade överraskande in Mikael Bergvall förra helgen. En klok förstärkning, inte minst med tanke på att kanalen köpt EM-kvalmatcherna Danmark–Sverige och Spanien–Sverige och för att Mikael Bergvall aldrig gör en dålig insats. Viasat Sport sägs också fundera på värvning.

Frank Östergren