Veckans tio hetaste

Anders Neuman, chefredaktör på Transition har koll på actionsportvärlden

Jakob Wilhelmsson.
SPORTBLADET

Jakob Wilhelmsson snowboard

Privat är Jakob en ganska stillsam man. 26-åringen från Tänndalen har varit snowboardproffs i över tio år. Kännetecknet för Jakob har alltid varit hans stil och åkglädje. Två viktiga element i dagens snowboardåkning. Redan som fjortonåring blev han plockad till USA för att kunna åka bräda på heltid. Medans de flesta tonåringarna drömde om snowboard dagarna i ända hade Jakob redan vunnit klassiska Mt: Bakers Banked Slalom två gånger. Då hade han knappt gått ut högstadiet, nu tio år senare spenderar han vintrarna i USA för att spela in nya videodelar. Förra säsongen spolierades på grund av visumkrångel med de amerikanska myndigheterna men i år är han tillbaka för att leverera högklassig snowboardåkning på film.

Bor: Åre. Ålder: 26. Meriter i urval: Best style at the battle, Falun Sweden (03), Best trick at Quiksilver slope style pro, Les Arcs France (04), 1st Red Bull Big Air, Åre Sweden (02),1st Red Bull Big Air, Åre Sweden (04).

2 Andreas Wiig Snowboard

Andreas har haft en helt fantastisk början på säsongen med vinst i Honda

Sessions och nu två guld i X-Games, "Slopestyle" och "Best trick". Ostoppbar i år.

3 Daniel Bodin Freestyle skoter

Malungspojken satte nästan hela världseliten på plats i X-Games i freestyle skoter. Han kvalade sig in i tävling och väl där blev han utslagen med 0,33 poäng i semifinalen.

4 Jon Olsson Skidor

Jon visade den stora VM-publiken i Åre hur den nya tidens skidåkning ser ut. Vinsten i Slopestars var en perfekt försmak på vad som erbjuds under hans egna tävling senare i vår.

5 Nisse Arvidsson Snowboard

En andraplats i "World Rookie Fest" i italienska Livigno är en grym framgång för Nisse. Han satte ett nästan perfekt åk med bland annat en 1_080-snurr. Det resultatet kanske kan vara biljetten till den stora Ticket to Ride touren.

6 Jonas Bonnier Media

Svenska Bonnier köpte det amerikanska medieföretaget Time4Media. Bland de arton titlarna som ingick köpet fanns både Transworld Skateboarding och Transworld Snowboarding. De två största actionsporttidningarna i världen.

7 Jon Larsson Skidor

I helgen belönades Jon med priset som bästa manliga åkare i den internationella filmtävlingen VAST-Awards. Ett stort bevis på hur bra åkning Jon presterade den förra säsongen.

8 Shaun Palmer Snowboard

Han har sex X-Games medaljer men har inte stått på pallen sen år 2000. Ändå var 38-åringen snubblande nära att vinna en till i år men slutade på en, i hans ögon, neslig fjärdeplats.

9 Mika Edin Skateboard

Mika pryder omslaget till den paneuropeiska tidningen Kingpin's senaste nummer. Tillsammans med det figurerar han även med en ordenligt stor intervju.

10 Sarah Burke Skidor

Kanadensiskan satte stopp för Grete Eliassen's hattrick-försök i X-Games då hon nöp guldet framför näsan på halvnorskan.

Citatet

Anders Neuman ([email protected])