David mot Goliat när Norberg möter Lindholm

Vilket är det bästa laget på curlingisen?

Vinner Lag Peja Lindholm eller Lag Anette Norberg lördagens duell.
SPORTBLADET

Stockholm

Peja Lindholm kallar det Davids kamp mot Goliat.

Anette Norberg tror på högst tre segrar på tio matcher - om hon är optimistisk.

På lördag ges svaret:

Vilket är det bästa laget på curlingisen?

Den ena har med sitt team vunnit precis allt som går att vinna inom curlingen. Den andre var i OS senast med om en av karriärens största motgångar och har nu byggt upp ett nytt lag.

Men vem som är favorit i lördagens match är självklart, oavsett vem av Anette Norberg eller Peja Lindholm som får frågan.

- Det är ju dom, säger Norberg. Vår förbundskapten, Stefan Hasselborg, har trott att damer generellt sett knappt skulle vinna någon match av 100 mot ett herrlag.

- Om de bästa herrarna ställs mot de bästa damerna, då ska herrarna vinna, så pass stor skillnad är det, säger Peja Lindholm.

Möten mellan könen inom idrotten är inget nytt. Inom ridsporten ställs herrar och damer mot varandra, inom skytte och bowling har man tävlat mot varandra och kvinnliga racingförare har etablerat sig, bland annat i USA.

Men i de flesta idrotterna gör fysiken att de kvinnliga idrottarna har svårt att mäta sig med de manliga. Annika Sörenstam försökte en gång inom golfen, Michelle Wie har följt efter och gjort det vid ett flertal tillfällen, dock med mycket begränsad framgång.

Stor skillnad

Men när det gäller curling där fysisk styrka inte är lika viktig som inom andra idrotter borde det vara jämnt. Eller?

- Vi som är insatta i sporten vet att skillnaden är så pass stor, herrarna har mer precision i stenar med kraft, de får mer effekt i sopningen och inte minst - konkurrensen är hårdare bland herrarna än damerna. De tvingas hela tiden att spela på en högre nivå, säger Anette Norberg.

Träffande nog har hennes lag många likheter med ett herrlag. Efter att ha ratats vid uttagningen till OS i Salt Lake City satte sig lag Norberg ned och studerade herrcurlingen och försökte ta efter. Det har gett resultat genom EM- och VM-guld men framförallt, OS-guldet i Turin förra året.

För Peja Lindholm är det inte första gången han möter ett damlag. Vid en turnering i Kanada för ett par år spelade hans lag mot hemmanationens OS-guldmedaljörer från 1998.

Då blev det en enkel seger för Lindholms lag.

100 000 i potten

- Men det som är kul med Anettes lag är att det är mer likt ett herrlag i sitt spel. De har styrkan och kan spela en fysisk curling.

Inför mötet i Danderyds ishall har man byggt upp tillfälliga läktare längs isen och matchen ska tv-sändas. I potten finns 100 000 kronor till vinnaren men inte speciellt mycket prestige, i alla fall inte på förhand.

- Man vet ju att de flesta kommer att hålla på Anettes lag, det är lite David mot Goliat och på det sättet har väl dom allting att vinna, säger Lindholm. Men jag är helt prestigelös. Det ska bli jättekul och vinner Norbergs lag - all heder åt dom. Men ett nederlag svider alltid, det ska det göra om man är tävlingsmänniska.

- Vi blir ju inte pressade mot så många andra lag så det här är en kul grej. . . att få mäta sig med killarna. Jag tror det är mer prestige för killarna, säger Norberg.

Tobias Österberg/TT