Fakta: Möten mellan herrar och damer inom idrotten

SPORTBLADET

Möten mellan könen är inget ovanligt i idrottens värld. Här är några av de mest klassiska, samt kvinnliga idrottare som valt att utmana det andra könet:

Tennisspelaren Billie Jean King mötte Riggs i det som kom att kallas The Battle of the Sexes i Houston. Världsettan King var dock överlägsen Riggs, en gång Wimbledonmästare men vid mötet mellan de båda 55 år gammal. King vann i tre raka set.

Försökte 2003 att bli den första kvinnan på över 50 år att klara kvalgränsen i en PGA-tävling när hon ställde upp mot herrarna på The Colonial utanför Fort Worth. Missade kvalet med fyra slag men besegrade ändå ett flertal män. Golftalangen Michelle Wie har därefter försökt ett flertal gånger men bara lyckats i samband med en tävling i Asien.

Fransk rallyförare som på 80-talet vann ett flertal VM-rallyn.

Svenska travkusken som besegrade en rad manliga kuskar när hon vann storloppet Prix d"Amérique i Paris.

Blev 1992 den första kvinnliga målvakten att spela i NHL då hon vaktade målet en period i en träningsmatch för Tampa Bay. Svenskan Kim Martin var nära att göra om det förra året för Malmö men stoppades på grund av de amerikanska collegereglerna, då hon innan matchen gjort klart att hon skulle studera i USA till hösten.

Den mixade klassen i OS ströks efter spelen i Barcelona 1992. Det var då kinesiskan Shan Zhang noterade 223 av 225 möjliga poäng och vann guldet.

Den svenska cyklisten slutade tvåa i ett svenskt GP-lopp för herrar.

Damlag i såväl ishockey, fotboll och handboll har mött herrlag och olika juniorlag. (TT)

TT