Björn & Stig har blivit mina polare

SPORTBLADET

Innan Anja Pärson dundrade ner mot sitt tredje raka VM-guld, och det första i utförsåkningens formel 1 – störtloppet, bjöd SVT på lite tillbakablickar från tidigare mästerskap.

Först ut var Pernilla Wibergs brons i VM 1997, följt av samma Wibergs silver i OS året efter. Gemensamt för resan i nostalgins tecken var kommentatorerna – Björn Fagerlind och Stig Strand.

Likadant när Anja Pärsons tidigare mästerskap summeras – Björn Fagerlind och Stig Strand.

De två känns lite grann som ens gamla polare och ibland tycker man sig till och med höra duons röster när Stenmarks segeråk repriseras – även om vi alla vet att det allt som oftast var Sven ”Plex” Pettersson som guidade oss genom Ingemars guldåk.

Fagerlind och Strand är helt enkelt den alpina motsvarigheten till julaftonens Bengt Feldreich. Varje jul visas som bekant en massa tecknade klipp vi tittat oss till leda på – plus en ny filmsnutt för att kränga den senaste Disneyrullen – och varje år ledsagas vi tittare av Bengt Feldreich, som dessutom alltid läst in en ny speakertext till den nya snutten.

Fagerlind och Strand lär dock få hålla på ett tag till för att komma upp på samma nivå, Feldreich var med redan när SVT startade sina första riktiga sändningar – 1954.

Jag hade inte väntat mig en hyllning i klass med Mark Messiers eller Steve Yzermans, men när Jörgen Jönsson i och med mötet mot Finland i LG Hockey Games blev historisk som den som gjort flest landskamper i Tre Kronor genom tiderna, hade jag i alla fall väntat mig att få se hyllningen. I stället fick jag den berättad för mig av SVT:s Marie Lehman. Först i pausen kom bilderna på när Jönsson drog på sig tröja nummer 273 inför en jublande Glob.

TV4 Sporten bjöd i alla fall på en riktig höjdare när den summerade Jönssons karriär, bilderna från Skånes lokal-tv med en ung Jönsson i Rögle påannonserades av ett ungt lovande ankare – Patrick Ekwall.

När två deltävlingar av Melodifestivalen avgjorts (och ungefär 100 återstår) svävar vi fortfarande i ovisshet. Vilken blir Niklas Wikegårds roll i år?