Det bästa är att strunta i Zlatan

SPORTBLADET

Att ta fajten eller inte – det är frågan!”, utropade Ola Wenström i söndagens upplaga av Fotbollskanalen i TV4.

Och frågan fajten gällde var om vi ska tvinga hem våra storstjärnor Zlatan och Henke till Blågult.

Det fanns bara ett problem med den panel som skulle ta i den heta potatisen om tvångsåtgärder – alla tyckte likadant. Självklart ska man inte tvinga Zlatan (eller Henke) att spela.

Potatisen var iskall.

”Jag skulle aldrig drömma om att tvinga hem Zlatan och Henke”, sa Hasse Backe.

”Jag tror inte heller på det”, sa Olof Lundh.

”Jag skulle aldrig tvinga någon att spela”, sa Leif Boork.

Det var som att diskutera om vi ska bygga ut kärnkraften och i panelen sätta Per Gahrton, Birger Schlaug och Åsa Domeij.

Till slut satt Ola Wenström ensam och försökte jabba upp en diskussion.

”Det handlar om ett litet lands desperata försök att få hem sina storstjärnor”, sa Wenström, men det lät mest som Wenströms desperata försök att fylla ut programtiden. För självklart är det en bisarr diskussion.

I stället trodde alla i panelen på att klassikern ”dialog” och på att Lagerbäck ska åka ner till Milano för att övertala grabben.

Andra har gjort försök att röka fredspipa med Zlatan i Italien förut och det slog inte väl ut. Märkligt nog pratades det inte alls i Fotbollskanalen om det tredje och sundaste alternativet – nämligen att strunta i Zlatan. Att fokusera på de spelare som vill vara med i stället för de som inte vill.

Det blir så märkligt inkonsekvent när vårt behov av att gulla med Zlatan ska styras av hur bra våra övriga anfallare sköter sig. Hade Rad Eprica gjort hattrick senast hade vi stått på ena foten. Nu står vi på den andra igen. Det är en ryggradslös hållning som skulle vara en katastrof i exempelvis barnuppfostran.

Nu skriker alla: Åk ner till Milano! Jag skulle hellre se att Lagerbäck sa – nu glömmer vi Zlatan. Vill han vara med får han säga till. DET hade varit ett ställningstagande värt att diskutera i Fotbollskanalen.

Jonathan Jeppsson