Hjärta och kyla gav HV segern

”Vi reste oss från brygga”

SPORTBLADET

KARLSTAD (TT)

Färjestad hade spelet och chanserna.

Men HV 71 hade hjärtat och kylan - och vann rättvist med 4-2 (0-1, 1-1, 3-0) mot Färjestads BK.

- Vi reste oss likt en brottare i brygga, konstaterar tränaren Pär Mårts.

Det började inte bra för de gästande smålänningarna. Trots passivt spel från både Färjestad och HV 71 var det hemmalaget som kunde ta ledningen mot slutet av första perioden. Marcel Jenni fick en diagonalpass från Per Hållberg som han kunde stöta in i öppet mål.

Färjestad, vars målvakt Sinuhe Wallinheimo fick lämna över till Fredrik Eriksson på grund av en knästräckning, fortsatte att skapa chanser, utan resultat.

- Det kändes tungt att inte få in pucken sett till hur många chanser vi skapade, säger FBK-tränaren Bengt-Åke Gustafsson.

Fredrik Olausson, utbuad av de 8 024 åskådarna i Löfbergs Lila Arena, kvitterade för HV 71 i början av mittakten.

Så mycket mer hade inte HV.

Skicklig målvakt HV:s vapen

Färjestad däremot låg på, skapade chanser och sköt - men bortsett från Mats Tryggs kanon i power play fick värmlänningarna ingen utdelning.

- Vi gav dem för mycket initiativ och ytor att jobba på. Innan matchen hade vi pratat om att ligga nära på dem. Desto bättre hade vi en skicklig målvakt och en del tur som förde oss in i matchen igen, säger Pär Mårts.

Och HV kom inte bara in i matchen.

De tog över helt.

Medan Färjestad slog av på takten och åkte runt oinspirerat drog HV 71 upp farten.

Först reducerade Kalle Sahlstedt, lämnad fri framför FBK-keepern Fredrik Eriksson. Sedan tog det bara tre minuter för HV 71 att gå från 2-2 till 4-2.

FBK-backen Radek Hamr misslyckades med en rensning och sköt pucken rakt på Per-Åge Skröder framför FBK-målet.

Skröder tackade med att göra 3-2.

Pasi Määtänen punkterade matchen definitivt då han lirkade in 4-2 på ett friläge dryga minuten före slutet.

Gustafsson besviken

- Jag är väldigt besviken på hur vi kom ut i tredje perioden. Från att ha spelat passivt i första perioden och tagit över matchen den andra fullföljde vi inte alls i den tredje. Det var som att vi invaggades i någon falsk säkerhet och att vi bara gick ut för att spela av matchen. HV 71 jobbade bra hela matchen och kämpar man brukar man oftast få de där lägena, suckar Bengt-Åke Gustafsson besviket.

HV-tränaren Pär Mårts var desto gladare:

- FBK var det bättre laget i två perioder. Vi reste oss likt en brottare i brygga. Hockey är lite konstig på så sätt. Men det är skönt att få känna känslan av att vinna igen.

Efter fem raka förluster är HV 71 vinnare igen, både i Karlstad och i Linköping.

TT