Fiorentinas dröm: bli Italiens föregångare

SPORTBLADET

Kommer ni ihåg Fiorentina, ligaklubben som nedklassades till fjärde divisionen sommaren 2002?

Nu driver den nya ledningen två lika underbara som orealistiska mål.

Fiorentina ska förnya och förbättra "il calcio" och göra nypremiär i ligan i september 2004.

Fiorentina ägnar sig inte åt mediaträning. Ägare, tränare och spelare säger vad de tycker och det är väldigt befriande.

- Personligen har jag slutat prata om serie A, säger till exempel Angelo Di Livio.

Fiorentinas lagkapten tror alltså inte på en snar framtid för laget i ligan. När halva säsongen är spelad, ligger Fiorentina på 14:e plats bland serie B:s 24 klubbar. Det är visserligen bättre än andra stolta före detta A-lag som Napoli, Vicenza, Verona och Bari, men likväl väldigt långt från toppstriden.

16 poäng skiljer mellan Fiorentina och serieledande Atalanta, Glenn Strömbergs gamla klubb.

Säsongen 2002-2003 seglade Fiorentina genom serie C2 och vann utan större ansträngning. För den före detta landslagsspelaren Di Livio måste det ha känts som en lek, medan Fiorentinas bomber, Christian Riganò, antagligen redan jämförde sig med Bobo Vieri och Pippo Inzaghi.

Men serie B är ingen barnlek. Fiorentina var väl rustat att möta Poggibonsi och andra fotbollsmetropoler i halvprofessionella C2. Men när italienska fotbollsfederationen i somras beslöt att låta Fiorentina hoppa över C1, gjorde den inte klubben en tjänst utan en otjänst. Fiorentina var inte redo.

Och det märks nu.

Köpte mycket - men fel

Efter federationens beslut försökte klubben i all hast köpa nya spelare för att möta motståndarna på samma nivå. Fiorentina investerade mycket och fel.

- I det här laget finns spelare som inte är värda en enda lira av sin lön, sa klubbens ägare Diego Della Valle för två veckor sedan, när laget lidit ett förödmjukande nederlag mot Ascoli (0-4), utan synbar reaktion från spelarnas sida.

Förlusten ledde till högljudda protester från "i tifosi" och ett krismöte mellan klubbledningen, tränaren och spelarna. Åtgärdsprogrammet var snabbt ihopsatt. Tränaren Alberto Cavasin får stanna, sportdirektören börjar på nytt dammsuga marknaden efter nyförvärv och alla måste upprepa som ett mantra att Fiorentina ska spela i serie A nästa höst, serie A nästa höst, serie A nästa höst.

På Bar Marisa utanför stadion i Florens och i trattorian vid marknadsplatsen där jag känner en ill-lila tifoso, vill alla tro att det ska funka. Men det ser verkligen inte lätt ut. Trots trycket efter Ascoli, klarade Fiorentina inte mer än oavgjort mot Napoli och Venezia.

- I själva verket hade det varit bättre att spela C-ettan, säger min vän Gozzi på trattorian. Nu får vi ligga länge och harva i serie B i stället.

Pengar finns - i överflöd

Under tiden har Fiorentina köpt Perugias grekiska anfallsspelare Zisis Vryzas för att avlasta Riganò när matcherna kommer igång igen i januari. Klubbenförhandlar om fyra-fem andra spelare i serie B, som ska förstärka mittfält och försvar. Om ett år, väntas även Batigol komma tillbaka till Fiorentina. I vilket skepnad är dock oklart.

Pengar är inget problem. Fiorentinas nya ägare är lika rik som han är seriös och envis. Han är fast besluten att föra Fiorentina till nya triumfer och han ger sig inte förrän han nått sitt mål.

Diego Della Valle är mer ambitiös än så. Han vill inte bara att Fiorentina ska gå vidare till serie A. Han vill att klubben och laget ska bli en förebild för en ny sorts, mänskligare och mer jordnära fotboll. Det är ett ännu mer orealistiskt mål än det rent sportsliga och det retar många i fotbollsvärlden att han så tydligt pekar på bristerna.

- Jag blev alldeles förbluffad när jag upptäckte hur bräckliga våra spelare är som människor, sa Della Valle när jag träffade honom för en tid sedan.

- Jag vill att klubben ska vara djupt rotad i staden och jag vill att våra spelare också ska vara helgjutna män. "Il calcio" måste förändras, annars kommer den inte att överleva.