Anders Wendin: Jag passar själv in så bra på Bajenmyten att det är obehagligt

SPORTBLADET

Okej, placera citatet: ”Justa grabbar har grönvita hjärtan.”

En av Bajenfansens hejaramsor?

Nej, en av Anders ”Moneybrother” Wendins, 31, låttexter.

Men ja... Det är ju egentligen samma sak.

Foto: Robin Nordlund

Den som tittar närmare på glädjescenerna från Hammarbys historiska guldfirande 2001 ser något intressant.

När slutsignalen går, när bucklan är säkrad och tv-kamerorna zoomar in överlyckliga supportrar som rusar in på planen – då är det en berömd svensk rockartist som springer i första ledet.

Anders Wendin älskar sin fotboll och sitt Hammarby.

– Oj, den natten var helt fantastisk. Firandet som drog i gång på Södermalm kulminerade till en av de absolut bästa, mest enorma fester jag någonsin varit med om. Jag är ju från Dalarna, och kan inte stoltsera med rätten att claima Hammarby som mitt eget som infödd stockholmare, men... Det var otroligt starka känslor.

Du är inne på det själv, så jag antar att du känner till myten om Hammarbyfansen: Att de numera mest består av inflyttade landsortsbor som vill vara Söderbohemer?

– Jo du, och jag passar ju själv in så bra på den myten att det är obehagligt. Som mas håller jag på Leksand i hockey, och när jag var och kollade på Bajen–Leksand så höll jag på Leksand. Då sjunger Hammarby-klacken: ”Ni håller på Bajen i fotboll”, och det var ju så pinsamt att jag bara ville sjunka genom jorden.

Men med det ena sagt vill Wendin också få ur sig det andra:

– Att hålla på ett lag handlar ju om en känsla. Det är inget som man ska hålla på och bråka om, det är inget jag behöver rättfärdiga och rationalisera och det kan inte finnas något som är rätt och fel.

Hur ser ditt intresse ut i dag? Brinner du fortfarande lika mycket för fotboll som du gjorde den där guldnatten 2001?

– Ja, jag är fruktansvärt intresserad. Jag har till och med börjat spela själv igen. När jag inte är på turné försöker jag spela två gånger i veckan. Jag tränar med ett division sex-lag och hyr dessutom en inomhushall tillsammans med några polare. Jag är en väldigt ettrig spelare, men är dessvärre fruktansvärt ojämn. Jag valde rätt yrke, haha.

Och hur många matcher ser du?

– Jag går fortfarande på Söderstadion, och blir besviken om jag till exempel missar en viktig Champions League-match. Jag har ingen tv hemma, så om jag inte får någon att hänga med innebär det att jag faktiskt ganska ofta sitter ensam på krogen och tittar på fotboll. Jag hänger med. Min lillebror gav mig till exempel en prenumeration på Sportmagasinet som jag är väldigt glad över.

Erik Niva