Omotoyossi tackar Larsson för succén

”Vi är nästan som bröder”

Foto: BILDBYRÅN
Skyttekung Razak Omotoyossi hoppas kunna frälsa Benin i Afrikanska mästerskapen.
SPORTBLADET

Benin gör sitt andra afrikanska mästerskap i fotboll och har fått en svår lottning. Hoppet sätts till Helsingborgs skyttekung Razak Omotoyossi — som tackar Henrik Larsson för framgångarna.

Foto: FOTO: ANDERS DEROS
Förebilden Henrik Larsson är Omotoyossis stora förebild.

Razak Omotoyossi, 22, är den som tillsammans med Henrik Larsson ligger bakom Helsingborgs succé i Uefacupen under hösten och vintern. De 14 målen som gav honom den allsvenska skytteligatiteln, delad med IFK Göteborgs Marcus Berg, fylldes på med ytterligare sex mål i det europeiska cupspelet. Det gör honom till skytteligaledare även där tillsammans med Bayern Münchens storstjärna Luca Toni och klubbkamraten Henrik Larsson.

97 på Fifas ranking

För Helsingborg väntar sextondelsfinal mot PSV Eindhoven i februari — men innan dess ska Razak Omotoyossi försöka skrälla med sitt land Benin i afrikanska mästerskapen. Det blir inte lätt — Benin är 97:a på Fifas världsranking och räknas som det sämsta laget i "dödens grupp", den med betydligt mer meriterade Nigeria, Elfenbenskusten och Mali.

”Dödens grupp”

Medan motståndarna kan ställa namn som Nwankwo Kanu, Didier Drogba och Frédéric Kanouté på benen, är det Helsingborgs anfallare Omotoyossi som är stjärnan i Benins trupp, som i övrigt mest innehåller spelare från franska och engelska andradivisionerna.

- Men "dödens grupp" betyder ingenting, det är bara ord. Det som betyder något är prestationen på planen, hur vi spelar. Allt kan hända, säger Razak Omotoyossi till franska nyhetsbyrån AFP.

”Nästan som bröder”

Skulle Omotoyossi och Benin trots allt skrälla kan en svensk hjälte ta åt sig äran:

Henrik Larsson, som är Omotoyossis förebild.

- Jag har lärt mig enormt mycket av att spela med Henrik. Han har betytt massor för min utveckling. Jag trivs med hans sällskap, och vi är nästan som bröder. Vi umgås mycket utanför planen, som jämlikar, säger Omotoyossi.

Nöjd med Europaspel

Benin gör sitt blott andra afrikanska mästerskap och turneringen är förstås ett bra skyltfönster för Omotoyossi för att komma vidare i karriären. Men just nu är han fortfarande nöjd över att ens spela i Europa.

- Det är ibland svårt för afrikanska spelare att komma till Europa, men trots problem med kontrakt och pengar är det viktigt för en ung talangfull spelare att inte stanna för länge i Afrika. Även om jag inte kom till någon av de större europeiska ligorna så var det viktigt att jag kom iväg — tiden var inne, säger han.

FAKTA

Allsvenska spelare i Afrikanska mästerskapen

Fyra spelare från allsvenskan finns med i de afrikanska fotbollsmästerskapen i Ghana som startar på söndag.

Tre av dem spelar i Helsingborg. HIF:s skyttekung Razak Omotoyossi är den store stjärnan i Benins trupp. Mittfältaren Isaac Chansa är en av frontfigurerna i Zambias lag, men han missar första matchen då han är avstängd. Helsingborgsbacken Adama Tamboura är uttagen i Malis grupp.

Den fjärde spelaren från allsvenskan är Djurgårdens mittfältare Lance Davids, som representerar Sydafrika.

Även två ex-allsvenska spelare finns med i mästerskapet: målvakten Richard Kingson, numera i Birmingham men tidigare i Hammarby, är med i Ghanas trupp, och Paulo Figueiredo, som tidigare spelat med Öster, är en av stöttepelarna i Angola. (TT)

Ghana favoriter

Värdnationen Ghana är huvudfavoriter i Afrikanska mästerskapen, som börjar på söndag och där finalen spelas den 10 februari i Ghanas huvudstad Accra. Värdlandet utmanas av bland andra Elfenbenskusten, Kamerun och Nigeria.

Ghana ser starka ut med sitt stjärnfyllda mittfält. Här finns namn som Michael Essien (Chelsea), Stephen Appiah (Fenerbahce) och Sulley Muntari (Portsmouth).

Elfenbenskusten har tagit ut Chelsea-stjärnan Didier Drogba i sin trupp trots att denne dras med skador. Men på topp finns även hans lagkamrat Salomon Kalou samt rutinerade Aruna Dindane (Lens, Frankrike). I försvaret regerar Arsenals Kolo Toure och Boltons Abdoulaye Meite.

Kamerun är som vanligt starka. Här syns spelare som Samuel Eto'o (Barcelona), Alexandre Song (Arsenal) och Geremi (Newcastle).

Man kan aldrig räkna bort Nigeria, som har bland andra John Obi Mikel (Chelsea), Obafemi Martins (Newcastle), Nwankwo Kanu och John Utaka (båda Portsmouth).

Regerande mästare är Egypten, som dock ses mest som en outsider. (TT)

TT