Dödsfall kan ge ändrade hälsorutiner

SPORTBLADET

Orienteraren Mikael Olofssons död kan få rikstäckande konsekvenser. Riksidrottsförbundet funderar nu på att ändra riktlinjerna när det handlar om obligatoriska läkarundersökningar.

– Vi måste följa utvecklingen, speciellt när det gäller människoliv, säger RF-ordföranden Karin Mattsson.

Orienterings-Sverige skakas av ännu ett tragiskt dödsfall: IFK Göteborgs framgångsrike orienterare, 27-årige Mikael Olofsson, avled i fredags.

– Fruktansvärt, det är så hemskt, säger klubbens ordförande Christer Westberg.

Hade tränat

Mikael Olofsson och ett par klubbkamrater hade varit och tränat utanför Varberg och var på väg hem till Göteborg när Olofsson plötsligt började hosta och rossla. Vännerna förde honom omgående till akuten på Mölndals sjukhus. Men trots upprepade hjärt- och lungräddningsförsök gick inte hans liv att rädda. Dödsorsaken är ännu inte fastställd.

Att IFK Göteborg är en orienteringsklubb i chock råder det inga tvivel om.

– Alla mår väldigt dåligt just nu och jag orkar inte längre, du får prata med vår ordförande, säger elitledaren Tobias Holmqvist som tidigare skött mediekontakterna.

Ändrade riktlinjer

För drygt tre år sedan förlorade klubben en annan löpare då Arto Rautiainen avled under ett träningspass.

Nu öppnar Riksidrottsförbundet för förändrade riktlinjer när det gäller obligatoriska läkarundersökningar av elitidrottsutövare.

– Inget är hugget i sten. Visar det sig att riktlinjerna behöver omprövas kommer vi att låta hjärtspecialister titta närmare på frågan, säger RF:s ordförande Karin Mattsson.

Mikael Olofsson lämnar närmast efter sig sambo och son, bror, pappa och mamma. Mikael Olofsson blev pappa i somras.