TV4 har format de unika och närgående sändningarna

SPORTBLADET

GÖTEBORG. Det här är en otroligt positiv tv-sportkrönika.

Till TV4.

Till Patrick Ekwall.

Skrev man en tv-sportkrönika till den här söndagstidningen var man tvungen att kolla på Sverige–Frankrike, i handbolls-EM, klockan 20.00, en lördagskväll, i TV4.

Det är lika folkkärt som ett sång- eller dansprogram där man ska rösta ut amatörer, en VM-final i damfotboll med Sverige, Tre Kronor i VM, Magdalena Forsberg eller Järvsöfaks.

Efter Sveriges EM-comeback i veckan skrev Sportbladets Johan Flinck i en handbollskrönika att det känns som förr.

Det gör det. Även i tv. På ett positivt sätt. Peter Jihde är tillbaka. Patrick Ekwall är nästan folklig. Robert Perlskog är bättre på handboll än fotboll och ishockey.

Jihde är programledare och mittnia. Ekwall står med mikrofonen på linjen och viftar som en linjespelare. Perlskog är kommentator och en matchavgörande målvakt.

Unika och håller fortfarande

Lägg därtill Claes Hellgren och Andreas Larsson som är expertkommentator respektive studioexpert, likt kvicka kantspelare.

TV4 har format den här typen av rappa och närgående sändningar. De är unika och de håller fortfarande.

Som när Magnus Jernemyr lämnade hallen och Ekwall kom in med en mening till några sekunders liveklipp på stegen ut. Någon minut senare var Ekwall i bild och förmedlade ett citat från läkaren i omklädningsrummet.

Ekwall ser och hör det som inte tv-kamerorna ser och inte tv-mikrofonerna hör.

Det nyaste i produktionen är grafikskärmen med lagpresentation och annat – en precis hur häftig teknisk pryl som helst.

Lutfi Kolgjini skrev i sin lördagskrönika i Sportbladet att han åter ville se Leif ”Loket” Olsson som programledare för Årets Häst-galan.

Håller inte med Ludde

För ovanlighetens skull håller jag inte med Ludde. Inte om man vill ha en glamorös tv-gala i TV4+ i stället för en bonnig firmafest. Johan Edlund är mycket proffsig. Åsa Elmroth är verkligen på väg uppåt i karriären.

Sändningsrättigheterna till fotbollsallsvenskan är sannerligen en soppa. Men är det inte så att TV4 varit väldigt vaket och piggt och insåg att allsvenskan skulle utökas med två lag och att det skulle bli fler matcher?

Vinnare V75 i TV4 blir aningen fjuttigt när man vant sig vid direktsända Tipslördag i samma kanal, men om två månader kan vi se travets elitserie live blandat med svensk fotboll igen.

Piggt av TV4 Sport att vi kunde få se fotbollslandskampen USA–Sverige direkt i natt, precis som Costa Rica–Sverige förra söndagen.

Lite gnäll i alla fall: bara korta sportnyhetssändningar i både TV4 och SVT på den stora sportdagen lördag; känns inte det lite…gammaldags?

I dag tittar jag främst på Vinnare V65:s Frankrikespecial i TV4, och avgörande Atletico Madrid–Real Madrid i TV4+.

ARTIKELN HANDLAR OM