”Vi kände tryckvågen i rutorna”

Per Carlén om sitt värsta minne i handbollslandslaget

Avspärrningarna efter OS-bomben i Atlanta där två människor dog och 111 skadades.
SPORTBLADET

Sverige är tillbaka i handbollens finrum i och med EM-slutspelet i Norge.

Per Carlén är en av de spelare som gjort flest mästerskap för Sverige genom åren.

Här tänker han tillbaka på de bästa minnena med handbollslandslaget – och de mindre trevliga.

Det allra värsta?

När bomben detonerade utanför hans fönster vid Atlanta-OS i USA 1996.

LJUSA MINNEN:

”Det hände mycket utanför planen; det var ju hundratals practical jokes där vi bland annat ofta plockade ur säng-bottnar ur sängar. Men en gång hade vi stor OS-bankett med kungafamiljen, på en golfklubb. Tomas Svensson som snackade med allt och alla blev stående med Victoria och det ledde till att andra gäster som inte hade riktig koll klev fram och hälsade på honom som om han tillhörde kungafamiljen. Tomas spelade med och längre bort stod vi och skrattade gott.

En annan kul grej var OS i Atlanta när tennisspelarna klagade på dagersättningen. Jag satte upp en bössa och ett plakat i vår OS-förläggning där alla som ville fick bidra till de fattiga tennismiljonärerna.

Det hamnade både pengar och kondomer i bössan, som överlämnades till Stefan Edberg och de andra tennisgrabbarna.”

MÖRKA MINNEN:

”Jag har aldrig varit rädd, men det har hänt att man känner obehag. En sådan känsla hade man ju när OS-bomben i Atlanta exploderade 1996. Vi bodde precis intill och kände tryckvågen i rutorna på våra rum. Vi höll alltid till nere vid torget där det small.

En annan gång var vi på Arlanda och skulle just flyga till Tallinn när UD stoppade oss – det var för farligt att åka till Estland, som gjorde uppror mot Sovjet. Då var man inte kaxig.

En tredje gång när det blev fart var en middag under EM i Sevilla 1996, då vi hittade vita piller i middagsmaten på hotellet. Vi var säkra på att någon försökte dopa eller matförgifta oss. Pillren analyserades, men det gjordes av ett spanskt företag och de hävdade att det bara var vitaminer. ”

Thomas Tynander (FLER SPORTSTJÄRNORS MINNEN I SPORTMAGASINETS JANUARINUMMER 2008)