”Pops, du börjar bli nummer ett”

Varumärkesexperten till SVT:s sportstudiovärd: ”Du har passerat Jihde för länge sedan”

SPORTBLADET

Peter Jihde, 36, eller André Pops, 35?

Vem sitter egentligen högst upp på tronen bland sportstudiovärdar?

Nu har DU chansen att tycka till.

Pops och Jihde – vem är bäst?

Peter Jihde – utsedd till årets sportjournalist 2006 – har på senare år vidgat sina vyer och lett en egen talkshow, intervjuat kungafamiljen och varit värd för Idol. Just nu syns han som ankare för TV4:s handbollssändningar.

Frågan är dock om han är på väg att tappa titeln som ”Kung av sportsändningar”.

Hyllade Pops i direktsändning

Varumärkesexperten Niklas Olovzon intervjuades förra helgen av SVT i samband med skidsändningarna. Plötsligt, efter en diskussion om Charlottes Kallas ökade marknadsvärde, sa Olovzon till studiovärden André Pops:

– För övrigt tycker jag att du själv börjar få ett väldigt starkt varumärke. Du börjar bli nummer ett bland sportstudiovärdar. Du har passerat Jihde för länge sedan, åtminstone i längdspåret.

När sportbladet.se ber Olovzon om att utveckla sitt resonemang säger han:

– Jag jämförde dom mest på skämt, jag har ingen vetenskaplig fakta som underbygger påståendet.

– Men det vore intressant att fråga era läsare vem som är störst.

Vad tycker du själv?

– Jag tror inte att jag kan värdera det. Jihde har ett försprång eftersom han totalt sett är mer känd i Sverige, tack vare att han har haft en längre karriär och figurerat i fler massmediala sammanhang. Men SVT bygger Pops som sportstudioankare, som efterträdare till Jihde, och frågan är om TV4 ser Jihde som en nöjes- eller sportprofil i framtiden.

Kan du jämföra dem?

– Pops framstår mer som den lugna, ödmjuka, timida typen som går hem på sin folkliga charm, medan Jihde har en tuffare framtoning och är mer på uppstuds live. Han är väl som bäst när det är galor och livesändning då han tar mycket på volley.

Niklas Olovzon nämner även andra namn i konkurrensen bland sportstudiovärdar.

– Det finns några till. Du har Claes Runheim (Viasat), Arne Hegerfors (Canal plus) och Lasse Granqvist (Canal plus) bara för att nämna några. En man inte får glömma är Ola Wenström (TV4) som har kommit starkt på slutet. Han är väl den som Zlatan visat störst förtroende för.

FAKTA

Tv-stjärnornas karriärer

Namn: André Pops.

Ålder: 35.

TV-karriären i korthet: Efter en praktikperiod på tidningen Folket i Eskilstuna 1997 läste André klart studierna vid journalisthögskolan i Stockholm. I samband med det praktiserade han på SVT:s sportredaktion. Sedan sju år tillbaka är han fast anställd på SVT, där han bland annat bevakat OS, fotbolls-VM och friidrotts-VM.

Aktuell: Leder Vinterstudion i SVT:s skidsändningar.

Namn: Peter Jihde.

Ålder: 36.

TV-karriären i korthet: Peter arbetade som brödbud och reseledare innan han började som sportkommentator på Sveriges radio. Han kom till TV4 1994 – men lämnade kanalen 2001 efter ett bråk med Robert Perlskog. Samma år bytte han till SVT, där han inte bara ledde OS-sändningar och Hockeykväll utan även intervjuade kungafamiljen och ledde en egen talkshow. Förra året värvades Peter tillbaka till TV4, där han bland annat varit programledare för Idol.

Aktuell: Leder TV4:s handbollssändningar från EM.