Svensk succé vid konståknings-EM

Blev sexa och sjua i EM-finalen

Foto: Aleksandar Djorovic / SCANPIX
Adrian Schultheiss.
SPORTBLADET

Svensk konståkning är på väg mot en ny guldålder.

Adrian Schultheiss blev sexa och Kristoffer Berntsson sjua i EM-finalen, vilket ger en extra EM-plats nästa år.

Det är visserligen en bit kvar till den svenska konståkningsdominansen i början av 1900-talet, då Sverige med Ulrich Salchow i spetsen firade en lång rad segrar. Men Berntssons och Schultheiss åkning i Zagreb var ändå ett styrkebesked inför framtiden.

Den 19-årige Schultheiss, åtta efter det korta programmet i onsdags, genomförde torsdagens friåkning på ett mycket bra sätt och fick 64,54 för det tekniska och 57,00 för det artistiska utförandet. Inklusive onsdagens korta program fick göteborgaren en totalpoäng på 184,94.

– Jag är rätt nöjd med åkningen. Jag gjorde några småmissar, så det hade kunnat gå ännu bättre, säger en mycket omtumlad Adrian Schultheiss efter finalen.

– Men det känns bra, vi är bra med.

Hans målsättning inför mästerskapet var enkel: att helt enkelt göra sitt bästa och ge allt. Det räckte till en sjätteplats.

Och kanske kan det bli en ny framgång redan till VM, som avgörs i Göteborg i den 18–23 mars.

– Jag tränar ju i Scandinavium rätt ofta, så jag kanske kan få en liten fördel av det, hoppas Adrian Schultheiss.

– På sikt vore det kul med en pallplats på ett VM eller ett OS. Men hur lång tid det tar tills jag är i den formen, det vet jag inte.

Den sex år äldre Kristoffer Berntsson låg femma inför friåkningen i Zagreb, men lyckades inte få till samma fina åkning som i det korta programmet. Två fall och några ytterligare missar förstörde chansen till en ännu mer framskjuten placering.

Berntsson slutade på 182,45 totalt efter 116,83 i friåkningen. Sjätteplatsen är 25-åringens bästa hittills i EM, efter två tidigare tiondeplatser, men den här gången räckte det inte ens till att bli bäste svensk.

Tjecken Tomas Verner vann överlägset på totalt 232,67, före schweizaren Stephane Lambiel (219,63) och fransmannen Brian Joubert (219,45).

Jens Bornemann/TT

ARTIKELN HANDLAR OM