Leif Strömberg kan konsten att göra underhållande tv

SPORTBLADET

Det är, antar jag, en konst att göra bra tv.

Och Leif Strömberg är Sveriges Picasso.

Det där är naturligtvis en överdrift för att bevisa en poäng. Men Södertäljes tränare Leif Strömberg är väldigt underhållande framför kamerorna.

I går bevisade han det på nytt när han, i PPV-sändningen, helt oprovocerad motiverade Frölundas överlägsna puckinnehav med att dom ju ”har dammsugit Europa efter spelare”.

Det var roligt sagt med tanke på att SSK värvade 12 spelare inför säsongen, varav sju utlänningar. SSK:s dammsugarmunstycke var därmed ett antal spelare bredare än Frölundas.

Det var bra tv.

Strömberg är ofta kul. Ogenomtänkt kan säkert någon tycka, men jag tror att han bara är smart. Strömberg vet att hans lag blir starkare av att ha en underdog-mentalitet och präntar in det i sina spelare varje chans han får. När Södertälje vinner, vinner man mot ett spetsigare, bredare och totalt sett bättre lag på papperet, enligt Strömberg. Varje vinst är en bragd.

Klassiskt taktiksnack av Strömberg

På samma sätt som Niklas Wikegård är en engagerande tv-personlighet skulle säkert Leif Strömberg kunna bli det också.

Om det inte vore för den redan klassiska intervjun på SvenskaFans Fan-tv där Strömberg förklarar Södertäljes taktik. Du som inte har sett den redan – leta upp den. Och du som har sett den vet varför Strömberg inte är en helt given kandidat till att bli expertkommentator i tv.

För övrigt har Södertälje nu tre raka segrar mot Frölunda: 7–2, 7–0, 4–3. Tre raka bragdmatcher.

Jag är inte speciellt intresserad av konståkning och söker inte aktivt upp resultat, artiklar – eller sändningar från mästerskap.

Men när jag råkar zappa över till EM så fastnar man ändå.

Kanske är det bristen på kommenterande som gör det. SVT:s Roger Blomquist och experten Lotta Falkenbäck pratar nästan inte alls under åken. Och så ska det förstås vara.

Men det är sällan man ser idrottsbilder som får tala för sig själva.