14-årig stjärna stoppas

Mirai – bäst i USA men för ung för VM: Inte besviken

1 av 2
lycklig Mirai Nagasu gjorde något som andra 14-åringar bara har börjat drömma om – vann amerikanska mästerskapen.
SPORTBLADET

Mirai Nagasu vann överraskande det amerikanska mästerskapet i konståkning.

Men något VM i Göteborg blir det inte för henne.

Hon är nämligen bara 14 år.

USA har länge letat efter en ny konståkningsstjärna efter affischnamnen Michelle Kwan och Sasha Cohen, men någon värdig arvtagerska har inte dykt upp. Förrän nu – i form av en tonåring.

Näst yngst någonsin

14-åriga Mirai Nagasu är näst yngst någonsin att vinna det amerikanska mästerskapet i konståkning.

– Jag är överlycklig och saknar ord för det som hänt, säger Mirai Nagasu.

Hon började sitt program darrigt och föll redan i första hoppet – en dubbel axel – men repade snabbt mod och satte därefter sex trippelhopp och tre kombinationer klockrent.

– Att jag ramlade var som en spark i baken. Jag bestämde mig för attack, säger Mirai Nagasu.

I mars avgörs VM i Göteborg, men dit är inte 14-åringen välkommen. För att kunna delta måste man ha fyllt 15 år senast i juli förra året.

”Inte redo ännu”

– Jag är inte så besviken att jag inte kan åka i VM. Jag tror definitivt inte att jag är redo för någonting så stort redan, säger Mirai Nagasu ödmjukt.

Hon är redan stor i USA, men det är i Japan 14-åringen har sina största fans. Mirai Nagasus föräldrar är nämligen japaner och hon själv har dubbla medborgarskap.

Tvåa i amerikanska mästerskapet blev 15-åriga Rachel Flatt, men även hon är för ung för att kunna tävla i senior-VM. Istället får trean Ashley Wagner, femteplacerade Bebe Liang och sjuan Kimmie Meissner försvara USA:s färger i Göteborg. VM avgörs 18–23 mars.

FAKTA

Namn: Mirai Nagasu. Ålder: 14 år. Land: USA/Japan. Bor: Arcadia, Kalifornien. Längd: 150 cm. Vikt: Hemligt. Meriter: Tvåa i junior-VM 2007, etta i amerikanska mästerskapet för seniorer 2008.