Lag Norberg missar VM

Världens bästa lag missade sjätte raka elitseriesegern

SPORTBLADET

Det blir lag Skellefteå som får försvara de blågula färgerna när curling-VM avgörs i Vernon i Kanada i slutet av mars sedan laget besegrat lag Härnösand med 10–3 i elitseriefinalen.

Härnösands lag Norberg var på jakt efter den sjätte raka elitseriesegern, men världens bästa curlinglag – med ett OS-guld, två VM-guld och sex EM-guld på meritlistan – var chanslöst.

Foto: AP

I tredje omgången sopade lag Skellefteå – med Margareta Sigfridsson, Maria Wennerström, Maria Prytz och skippern Stina Viktorsson – hem en trea och i omgång fem ytterligare fyra poäng och ledde då med 8–2. Efter sju omgångar var ställningen 10–3. Då valde Härnösands skipper Anette Norberg och hennes lagkompisar att ge upp.

– Det här är mitt livs största curlingframgång, säger Maria Wennerström på telefon till TT. Jag hoppas att vi gör bra ifrån oss i VM också. Det är otroligt kul att VM avgörs i Kanada, världens största curlingland.

Måndagskvällens seger mot Härnösand var Skellefteås tredje raka på lika många dagar.

– Det visar att det inte är någon slump att vi vinner. Det är en otrolig sporre att få spela mot världens bästa lag hemma i Sverige. Att vi har slagit dem tre gånger bör ju betyda att vi också ska kunna hävda oss internationellt.

VM i Kanada börjar 22 mars och blir lag Skellefteås första internationella mästerskap.

– Först ska vi ta det lugnt några dagar. Sedan börjar det praktiska med att hitta en femte spelare och en coach, men det ska bara bli kul.

ARTIKELN HANDLAR OM