Vassa frågor och debatt skulle lyfta Fotbollskväll

SPORTBLADET

Först en nyhet: Det blir ett Fotbollskväll i SVT i år också. Mats Nyström blir programledare, Sladjan Osmanagic och Glenn Strömberg kommer att figurera i expertsoffan.

En annan nyhet: Solen kommer att gå ner i kväll och upp i morgon.

För visst hade varit en större sensation om Fotbollskväll INTE gjort entré när Hockeykväll tar semester fram i vår, men ändå: en nyhet är ju något som inte är känt, och nu är det alltså klart att SVT kör Fotbollskväll ännu en säsong.

Inför säsongen i höstas på SVT 24 (har jag för mig) så letade man upp två gamla brunmurriga skinnsoffor från någon loppis, inledde varje program med en stor brun klädhängare i förgrunden och satte två små lejonstatyetter bakom Glenn Strömberg.

Det var ett program att sjunka ner i.

Ett pratprogram där samförståndet var större än i en Harpsundseka, konstaterar jag när jag ser några program igen på SVT:s webb.

Chris, Sladjan och Glenn är naturligtvis fotbollskunniga upp över öronen där de vänder och vrider på fotbollsproblematiken som en Rubriks kub.

Skönt att förvandla prat till debatt

Men ingen av dem är ett störigt rivjärn som exempelvis Niklas Wikegård. Det närmaste man kommer en konflikt är när Glenn Strömberg säger: ”Jag håller inte riktigt med dig där, Sladjan.” Och jag kommer inte att offra en kossa för att få det här – men visst hade det varit skönt att förvandla ”prat” till ”debatt”.

Kanske kasta ut sofforna och in med några obekväma barstolar i stället, nej förresten, folk kan väl stå upp hela tiden.

Häng upp konsensusandan på den där galgen och ställ den i kulisserna. Vässa frågorna och vinklarna – inför programmet – och låt experterna bli mer känslomässigt engagerade.

Om jag inte har drömt det här, så är jag ganska säker på att det var lite mer debattkänsla för några år sedan, när Ola Andersson blev mörk i blicken i studion och det satt publik runt proffstyckarna.

Jag kommer ihåg att jag gillade det skarpt, som man gör när något går in i magen lika mycket som i hvudet.

Jag menar inte att Fotbollskväll ska förvandlas till Sportklubben och att Malin Swedberg ska sparka Paolo Roberto i baken i tid och otid. Men det skulle vara skönt om programmet kunde resa sig från soffan och bli lite fränare, lite mer tillspetsat.

Och tja, är det en kossa som krävs så får jag väl ta mig en funderare.