Eggers – vårt nya OS-hopp

1 av 2
VANN EM Elina Eggers, 20, vann tiometersklassen i EM – och blev ett svenskt OS-hopp.
SPORTBLADET

Elina Eggers.

Så heter Sveriges färskaste OS-hopp i Peking.

– Alla här tror på henne, säger simhopparnas förbundskapten Ulrika Knape-Lindberg.

Familj och vänner på läktarna. Några småmissar i försöken. Då plockade Elina Eggers, 20, fram det bästa av sitt kunnande och vann tiometersklassen i EM. Nu siktar hon på OS i Peking.

– Jag är jättenöjd, skönt att visa vad jag verkligen kan, extra roligt att göra det när så många jag känner fanns på läktarna. Alla hopp kändes bra, jag hade en bra känsla genom hela tävlingen, säger Elina Eggers.

Måste till Kina

En som imponerades av den unga simhopperskans insats i EM för nationsmästare var förbundskaptenen Ulrika Knape-Lindberg som självklart var på plats i Eriksdalsbadet.

– Hon gör en jättefin insats, ett kanonjobb. Jag visste att det fanns där men det gäller att visa det också. Hon har stor chans att ta sig till OS, alla här tror på henne, säger Sveriges främsta simhopperska genom tiderna.

Segern i EM gör henne till ett givet OS-hopp, men för att säkra en plats i de olympiska spelen måste hon åka – till Kina, på World cup.

– Vi åker i mitten av februari, det fungerar som OS-kval, de 18 bästa får en biljett till Peking. Det har varit målet sedan förra OS, säger 20-åringen.

Eggers berättar att hon framförallt blivit säkrare i sin hoppning men att hon måste öka svårighetsgraden för att nå den absoluta världseliten.

”Är ofta rädd”

Att hoppa från tio meter är något som kan skrämma de flesta, även en nybliven Europamästarinna.

– Jag är jätteofta rädd, framförallt när man ska göra något nytt. Man har mer respekt på tian jämfört med femman och trean, säger Eggers.

Hur kommer det sig att du lyckats så bra från tiometersansatsen?

– När jag var liten var konkurrensen mindre på tian, då tänkte jag att det var där man hade bäst chans att gå långt.

Och att döma av lördagens insats och förbundskaptenens lovord kan hon gå mycket längre.

FAKTA

Namn: Elina Eggers. Ålder: 20. Klubb: Neptun. Bor: På Gullmarsplan med mamma Catharina och lillasyster Andrea.

3 snabba till Elina

Vad gör du på fritiden?

– Umgås med familj och vänner, gå på stan och måla akvarell. Fast det var ett tag sedan (skratt), så det ska vi nog inte fokusera på.

Vad lyssnar du på?

– Mest radio, jag lyssnar inte på musik när jag laddar inför ett hopp. Det blir så annorlunda och konstigt när man tar av sig lurarna.

Har du några förebilder?

– De kinesiska simhopperskorna och Susanna Kallur, hon har en så härlig glädje och energi när hon tävlar.

ARTIKELN HANDLAR OM