Planerade massmord

Fansen skulle skjutas på Super Bowl

Foto: AP
Hotade Festen kunde ha uteblivit för New York Giants fans. Kurt William Havelock planerade att skjuta ihjäl supportrar med automatvapen runt Super Bowl-arernan i Phoenix.
SPORTBLADET

Superbowl är en enorm folkfest. Men i år var den nära att sluta i tragedi. 35-årige Kurt William Havelock planerade ett massmord på oskyldiga fans – men ändrade sig i sista stund.

Besvikelsen på myndigheterna var stor, Havelock hade nekats serveringstillstånd för sin bar The Haunted Castle. Nu skulle han hämnas – och offra oskyldiga. Havelock köpte ett automatvapen, rikligt med ammunition och satte sig i sin bil. Målet, University of Phoenix Stadium och Superbowl.

Han parkerade en dryg kilometer från arenan. Massor av folk var i rörelse och laddade upp inför matchen. Det som räddade deras liv var 35-åringen själv.

”Grät hysteriskt”

–?Han väntade i ungefär en minut, sedan bestämde han sig för att inte genomföra attentatet, säger FBI-agenten Philip Thorlin.

När Havelock bestämt sig för ställa in den planerade massakern ringde han sin familj och berättade.

– Han var väldigt upprörd, grät hysteriskt och sa ”jag har gjort någonting fruktansvärt”, säger Havelocks pappa.

Dagarna före finalen skickade Havelock ett åtta sidor långt manifest till myndigheter och media, där stod bland annat:

”Ingen ska få förstöra min dröm. Jag kommer att testa teorin om att kulor låter högre än ord. Jag kommer att döda era barn och gjuta blodet från oskyldiga”.

Mentalt frisk

Havelock är tidigare ostraffad och tester visar att han är mentalt frisk.

35-åringen sitter anhållen, åtalad för olaga hot via mejl. Att han tog med sig ett automatvapen till en folkfest är inget myndigheterna bryr sig om.

FAKTA

Andra vansinnesdåd inom sportvärlden

Den före detta världsettan i tennis Monika Seles knivskars i april 1993 av Günther Parches.

Gärningsmannen som hade ett förhållande med Steffi Graaf ville visa sin kärlek till tyskan.

1995 mördades elithockeyspelaren Peter Karlsson i Västerås med 64 knivhugg av en 19-årig nazist. Avrättningen av Peter Karlsson var ett av 90-talets första nazistdåd.

Manchester United-legendaren George Best förföljdes av en galen kvinna från Dublin, som var övertygad om att hon var förlovad med kvinnokarlen Best. Därför skulle hon döda hans fru.