Tittarna rasar mot SVT:s skidsändning

Svenska medaljhoppens skytte visades inte i rutan: ”Vi måste prioritera”

Tittarna fick inte se Anna Carin Olofssons liggande skytte i VM.
SPORTBLADET

De svenska tv-tittarna blåstes på Björn Ferrys och Anna-Carin Olofssons liggande skytte.

Nu rasar tittarna mot SVT.

– Det handlar om prioritering, förklarar Lars Bjälkeskog, projektledare för sändningarna från Östersund.

Det började med att tv-tittarna blev blåsta på Anna Carin Olofssons första liggande skytte, där hon var felfri. När svenskan sköt valde SVT i stället att visa tyska segrarinnan Andrea Henkels målgång.

Det fortsatte med att tittarna inte fick se Björn Ferrys första skjutning, då bildproducenten i stället valde att visa en sekundstrid vid målgången.

Upprörda tittare hörde av sig till SVT och i direktsändning tvingades programledaren André Pops be om ursäkt:

– Vi har fått reaktioner på hur tv-bilderna har sett ut härifrån Östersund och vi kan inte göra annat än att ha förståelse för att ni självklart hade velat se Anna Carin Olofsson och Björn Ferry i det liggande skyttet, sa han.

”Prioriterar tävlingen”

SVT:s bildproducent Johan Bernhagen är stressad och ovetande om tittarstormen när sportbladet.se pratar med honom. Han ber om att få återkomma. Några minuter senare ringer Lars Bjälkeskog, projektledare för sändningarna från Östersund, och förklarar varför SVT valde bort svenskarnas jakt på medaljer.

– Jag har förstått att det varit klagomål på att man har visat allt för lite svenska åkare. Sändningen går ut hela världen och då kan inte vi prioritera svenskar, utan själva tävlingen, säger han.

”De tyska tittarna är säkert glada”

– Det handlar om en prioritering som producenten måste göra, och då kan de drabba de svenska tittarna. Om en svensk inte ligger bland de 40 bästa kan vi inte visa han eller hon på bekostnad av en sekundstrid i toppen.

– Just i dag misslyckades det svenska skyttet kapitalt. Som svensk tycker jag att det är synd när det går så dåligt för svenskarna. Men om det är 114 åkare och våra ligger ligger runt 17:e plats, då måste vi prioritera annat.

– De tyska tittarna är säkert jäkligt glada, men att de får se sina åkare är för att det går bra för dem. När det går dåligt för svenska åkare drabbar det de svenska tittarna.

Men vid Anna-Carins första skytte låg hon fortfarande bra med och var felfri.

– Det var tråkigt att det sammanföll med Henkels målgång, men producenten har 560 bilder att ta hänsyn till under ett sånt här lopp och då kan man ibland uppfatta att det är fel val av bild. Tyvärr händer sånt.

Men tittarna kan vara lugna. Framöver kommer det att bli bättre.

– Då och då fäller vi in en ruta i överkanten av bilden och det får vi se till att göra i fortsättningen.