Ekström får möta Schumacher

– men nu vill han möta båda bröderna i tyska DTM.

Foto: ap
Kör Mercedes Efter vinterns testkörning har lillebror Schumacher, Ralf, bestämt sig för att han kommer att ratta en Mercedes i årets DTM-serie.
SPORTBLADET

Mattias Ekströms nästa utmanare är en Schumacher.

Ralf Schumacher.

Och nu vill den svenska DTM-mästaren även locka över Schumacher-broder nummer två.

Foto: BILDBYRÅN

Den före detta F1-föraren Ralf Schumacher är klar för Mercedes och den tyska serien DTM, där även hans storebror Michael har kört.

– Jag snackade med Michael när vi körde mot varandra i Race of Champions och erbjöd honom att komma tillbaka, men han skickar väl brorsan för att kolla läget först och kommer efter, säger Audis dubble DTM-mästare, svenske Mattias Ekström skämtsamt.

Ersätter Häkkinen

Ralf Schumacher blir Mercedes ersättare för den dubble F1-världsmästaren Mika Häkkinen som nu gått i pension.

– Ralf är en av de F1-killarna som har haft en väldigt hög lön utan att prestera så mycket och det ska bli spännande att se hur bra han är. Jag ser fram emot och möta honom och är bra förberedd, säger Mattias Ekström.

– Det kan mycket väl hända att alla blir överraskade av honom, det är svårt att placera in honom. Kör han in bland topp tre, fem, tio eller femton. Vi får vänta till den första tävlingen, det blir spännande.

Tidigare har det kommit före detta F1-stjärnor, Ralf Schumacher kommer direkt från F1. Vad betyder det för er och serien?

– Bröderna Schumacher är stora i Tyskland så det kan betyda en del. Jag ser mest fram emot att få se hur bra han och alla andra är, vintertesterna säger inte så mycket.

Sex GP-segrar i F1

Ralf Schumacher debuterade i F1 1997 och hann med att köra hem sex GP-segrar innan han lämnade serien i höstas.

Han har varit en av de bäst betalda F1-förarna, men de senaste tre åren hos Toyota-stallet har varit en besvikelse och han lämnade serien i höstas sedan han inte fått något nytt kontrakt.

Den senaste månaden har Ralf Schumacher testat för Mercedes i DTRM-serien, nu har han skrivit på ett kontrakt för en säsong med option på ytterligare en – värt runt 9,5 miljoner kronor.

Det blir en lönesäkning med ungefär 114 miljoner kronor.

”Lär inte bli lätt”

– Jag väljer DTM för att det är en utmaning, det lär inte bli lätt och det kommer att krävas ett stort engagemang från min sida, säger Ralf Schumacher till motosporttotal.

– För mig är det inte möjligt att köra för att vinna direkt, jag måste först försöka konkurrera med de andra förarna som kör ”begagnat”, fortsätter lillebror Schumacher.

DTM-säsongen drar i gång på Hockenheim om drygt två månader, den 22 april.

FAKTA

Ralf vs Mattias

Ralf Schumacher

Född: 30 juni 1975.

Karriären: Gjorde debut i tyska Formel 3 1993, gick vidare till att köra i japanska Formel 3000 för att sedan göra tio säsonger inom F1-cirkusen. Stod inför årets säsong utan kontrakt innan Mercedes DTM-stall dök upp.

Meriter: Trea totalt i tyska Formel 3 (1994). Tvåa totalt i tyska Formel 3 (1995). Segrare inofficiella Formel 3-VM i Macao (1995). Mästare, Formel 3000 Japan (1996). Tvåa i japanska GT-serien (1996). Sex segrar i Formel 1 mellan 2001–2003 (i San Marinos, Kanadas, Tysklands, Maysias, Europas och Frankrikes GP-tävlingar), med två fjärdeplatser totalt som bästa resultat (2001 och 2002, i Williams-BMW-stallet).

Mattias Ekström

Född: 14 juli 1978.

Karriären: Debuterade i STCC 1997 och blev utnämnd till ”Rookie of the year”. Efter fyra år i Sverige bytte Ekström från Volvo till Audi och från svenska banor till Tyskland och DTM.

Meriter: Topp-tre totalt tre av fyra år i svenska STCC-serien (etta 1999, tvåa 1997 och trea 2000). En seger i Grupp N i svenska rallyt (2004) på sju starter. Även en seger i rally Catalunya (2004). Två totalsegrar i DTM (2004 och 2007), en andra- (2005) och en tredjeplats (2002). Dubbla segrar i ”Race of champions” (2006, 2007).

Källor: mattiasekstrom.com, ralf-schumacher.de, wikipedia.se.