Så här kul borde det vara även i elitserien

SPORTBLADET

NEW YORK. Snacka om Super Tuesday.

Hockeyvärlden höll på att välta när NHL:s trading deadline passerades igår kväll.

Montreal och det bakbundna Toronto framstår efteråt som de stora förlorarna – och San Jose, Dallas och Washington som de stora vinnarna.

Därtill fick vi som gillar svenskar i New York Rangers vårt lystmäte...

Ja, det var en minst sagt omtumlande tisdag för NHL-fansen.

Själv satt jag mig tillrätta framför TSN:s maratonsändning vid åtta på morgonen för att live-blogga lite.

Först sju timmar senare kunde jag lyfta mitt feta kontorsarsel ur soffan.

Då hade jag hunnit göra 25 hets-inlägg och, när det verkligen hettade till runt tretiden, fått se hela bloggen braka ihop av överbelastning.

Varför inte i elitserien?

Herregud, varför stänger de inte elitserien och inför samma system där hemma?

Det är ju så kul och spännande att vanliga matcher i jämförelse framstår som helgmålsbön.

När krutröken nu lagt kan man dra en sjujävla massa slutsatser.

Bland annat de här.

San Jose Sharks är dagens stora vinnare. De knöt till sig Buffalos Brian Campbell – den bästa back som överhuvudtaget fanns tillgänglig – utan att behöva betala ett alltför dyrt pris. Det innebär en upprustning i klass med den amerikanska armén åtnjöt efter Ronald Reagans tillträde i början av 80-talet. De tungviktskonkurrenter i väst som inte riktigt, främst Anaheim och Detroit, borde känna avsevärd oro.

Dallas mobiliserade också duktigt. De fick betala betydligt dyrare för Tampa-stjärnan Brad Richards (och vår Johan Holmqvist), men det var det gissningsvis värt. Han kommer att höja temperaturen i ett lag vars forwards redan glöder så det smärtar.

Hossa lyfter Pittsburgh

Höja temperaturen kommer även Marian Hossa, trading-dagens stora catch, att göra i Pittsburgh. De får ju två förstakedjor som åtminstone på papperet skrämmer med sin lyskraft. Men på lång sikt finns risken att den dealen kan komma att kosta betydligt mer än den smakar. För Pens fick avyttra tre så utmärkta namn som Armstrong, Christensen och Esposito – plus en draftpick. Och till sommaren är Hossa unrestricted free agent som kan gå var han vill...

Det höga priset var enligt general managern Bob Gainey skälet till att Montreal drog sig ur vad som först verkade vara en done deal med Hossas Atlanta. Gott så. Men dessförinnan hade han redan chockat hockeymeckat genom att trejda bort målvaktsstjärnan Cristobal Huet till Washington – troligen i förvissningen om att han skulle kunna baka in Johan Hedberg i Hossa-affären. Men när den inte blev av var det försent att hitta någon annan lämplig keeper. Så det enda som hände igår var att Montreal – nu med två orutinerade ungblod längst bak – blev mer sårbart. Så var det väl inte riktigt tänkt?

Ingen hade räknat med att Capitals skulle vara särskilt aktiva, men de dealade alltså till sig Huet, Sergej Fedorov, Matt Cooke från Vancouver och Alexandre Giroux från Atlanta. Utan att nånting av verkligt värde gick förlorat. Nu måste de gå till slutspel.

Underskattad svenskduo

Fredrik Sjöström och Christian Bäckman var kanske inte de drömförvärv New York Rangers-fansen hade hoppats på. Men det beror mest på att de inte har koll på svenskarna – bägge två är grovt underskattade och kommer att bli stora tillgångar på Broadway. Och för oss svenskar som följer Rangers handlar det förstås om ett förtjusande tillskott.

Minnesota tog Islanders vettvilling Chris Simon. Frivilligt. Det var dagens sjukaste handling.

Toronto? Där råder bara ett bistert status quo efter gårdagen. Man får vara glad att man inte är Cliff Fletcher.