Frälsar-femman

”Hade räknat bort dem”

1 av 6
Bengt-Åke drömmer om förstärkningar.
SPORTBLADET

QUEBEC. Här är NHL-spelarna som Bengt-Åke Gustafsson glömde.

Målvakten Johan Holmqvist, backarna Mattias Norström och Nicklas Grossman och anfallarna Joel Lundqvist och Loui Eriksson.

Alla Dallas.

Och nästan en hel VM-femma – som kan rädda Tre Kronor i VM.

– Ja, dem hade jag faktiskt räknat bort, säger Bengan.

Det var fler som räknade bort Dallas, sedan Texaslaget tagit ledningen med 3–0 i matcher mot San Jose Sharks.

Men San Jose har slagit tiilbaka och vunnit två raka, vilket flyttat de fem svenskarna i laget mycket närmare VM-truppen i Quebec.

På presskonferensen efter matchen mot Vitryssland i går svarade Bengt- Åke på frågan hur många NHL-svenskar som kan bli aktuella för VM.

– Fyra. Det är ju bara fyra kvar.

Men Dallas , då?

Frågade vi.

– Ja, just det. Dem glömde jag.

Ingen kontakt än

Men Bengt-Åke håller stenhårt på reglerna och har inte tagit personlig kontakt med någon av de NHL-svenskar som kan bli aktuella de närmaste dagarna, vilket han fått en del kritik för.

Till skillnad från Vitryssland, som vet att Montreals succébröder Sergei och Andrei Kostitsyn ansluter till det vitryska laget direkt om de slås ut.

– Det är konstigt hur det kan gå till på vissa håll, men jag som förbundskapten känner att jag måste hålla mig till reglerna. Jag tar kontakt med svenskarna först då de åkt ut och då jag fått klartecken från deras general managers, säger Bengan.

Han får medhåll från backen Mattias Norström, som landade i Dallas i natt efter senaste förlusten mot San Jose.

– Jag tycker han gör helt rätt. Bengan har själv spelat här borta och han vet att det bara är sexton lag som tar sig till slutspel efter 82 matcher, säger Notan till Sportbladet.

”Bra känsla”

– Vi är mitt uppe i den här matchserien och i mitt huvud finns inget annat än att vi ska ta oss vidare i Stanley Cup och möta Detroit i nästa runda. Då är det nästan brist på respekt att ringa och fråga om VM. Det blir som att ställa frågan att ”går det åt helvete för dig, kommer du till VM då?”.

– Därför tycker jag att Bengan har bra känsla för hur han ska sköta det här. Och när det är över ska jag svara på frågan.

Inget VM-svar

Mattias Norström har gjort ett mycket starkt slutspel och har gjort inte bara sitt första slutspelsmål någonsin, utan även sitt andra då han avgjorde tredje matchen mot San Jose på övertid.

– Det är kul för mig som inte gör så många mål, säger han.

Och den obligatoriska frågan får vara.

– Ja, det är ingen mening att fråga om VM. Det svarar jag på när och om det blir aktuellt, säger Notan.

Alla svenska utespelare i Dallas har spelat fullt ut i slutspelet. Joel Lundqvist och Loui Eriksson bildade förstakedja med superstjärnan Brad Richards i inledningen av slutspelet, även om kedjan splittrades natten mot lördag.

Bengt-Åke har också bra kontakt med svenskarna i Dallas. Det var ett av lagen han besökte under sin NHL-resa i februari.

– Vi var ute och käkade med honom hela svenskgänget. Så det blev ett stort bord, säger Notan.

Dallas möter San Jose hemma i match nummer sex natten mot måndag svensk tid.

FAKTA

Johan HOLMQVIST, mv, Dallas

Mattias NORSTRÖM, b, Dallas

Nicklas GROSSMAN, b, Dallas

Joel LUNDQVIST, f, Dallas

Loui ERIKSSON, f, Dallas

De kan också bli aktuella för VM: Henrik LUNDQVIST, mv, NY Rangers, Christian BÄCKMAN, b, NY Rangers, Douglas MURRAY, b, San Jose, Fredrik SJÖSTRÖM, f, NY Rangers.