Sportbladet.se rapporterade direkt från derbyt

Marcus Leifby följde Djurgården-Hammarby och rapporterade direkt från Råsunda

SPORTBLADET

Kan Djurgården haka på Kalmar i toppen av tabellen?

Ska Hammarby lyckas göra mål för första gången på fyra matcher?

Dags för det tredje Stockholmsderbyt för säsongen – den här gången är det Djurgården och Hammarby som drabbar samman på Råsunda.

Sportbladet.se:s Marcus Leifby följer matcher på plats på Råsunda och rapporterar direkt – minut för minut.

22.03 Dags att summera det tredje Stockholmsderbyt i vår samtidigt som Hammarby-spelarna joggar ner och hyllas av sin klack. Nja, det här är väl inget derby som går till historien som något härligt intensivt och välspelat men vi fick i alla fall en vinnare efter två raka 1-1-matcher.

Och Hammarby vinner rättvist med 2-0 får vi väl säga. Bajen skapade bäst och flest målchanser redan i den första halvleken där man tog över totalt efter 25 minuters spel. Utdelningen dröjde dock till den andra halvleken och det behövdes en målvaktstavla för att den nio halvleka långa måltorkan skulle ta slut. Pa Dembo får ta på sig 1-0-målet – Zengins skott var inte speciellt hårt och den ska Pa Dembo antingen håller eller i alla fall klara av att styra bort.

När Djurgården sedan flyttade upp för att jaga en kvittering hände inte speciellt mycket. Förutom någon straffsituation och två hyfsade skott från Jan Tauer och Sebastian Rajalakso fick Rami Shaaban en ganska lugn afton. I stället för 1-1 lyckades Hammarby punktera matchen genom Charlie Davies – hans andra mål för säsongen. Djurgården missade därmed chansen att knappa in på Kalmar i toppen och laget har problem. Stora problem. Målskyttet verkar ha låst sig totalt och laget dras med flera skador.

Det har blivit dags att stänga rapporteringen för i kväll, vi gör det – tyvärr – med ljudet av sirener i bakgrunden.

Nu ska vi ner och lyssna på Tony Gustavsson och Siggi Jonson på presskonferensen. Gustavsson lär prata mycket om ”sista tredjedelen”, ”prestationsfokus”, ”presspel”, ”kampmoment” och ”energi”. Siggi Jonson däremot har potential att göra den oförglömlig med sin saliga blandning av isländska, svenska, engelska och lite stockholmsslang... Hoppas på något liknande som Trapattoni bjussade på för några år sedan när han var tränare i Bayern München. Kolla in den här.

Några frågor?

Du då Staffan Lindeborg?

Nähe, inte det nä...

Tack för ikväll gott folk, vi hörs och syns!

90 SLUT. Hammarby vinner med 2-0!

90 Fem minuters tilläggstid att jobba på för Djurgården. Bajen-klacken skanderar ”Ska ni gå hem nu”. Nej, jag stannar kvar en stund till.

89 2-0 Hammarby!!! Målet kommer i kontringen direkt efteråt i stället. Den här gången får Charlie Davies bollen av Paulinho och efter några små, snabba finter skickar han in 2-0. Punkterat. Ridå Djurgården. Amerikanen sliter av sig tröjan och varnas men det må det väl vara värt.

87 Jätteläge för Hammarby att punktera matchen när Davies och Paulinho väggar sig fram. Paulinho tar avslutet från bra läge men skjuter över...

85 Ordentligt liv på Dif-klacken nu. Traoré ligger ned och spelet stannar upp. Uppretat bland djurgårdarna nu när Hammarby, förstås, försöker fördriva tiden på alla möjliga sätt.

79 Petter Andersson ut – dansken Christian Traoré in. Det var Traoré som orsakade AIK:s straff i det senaste derbyt...

76 Jan Tauer älgar fram och drar till... någon på pressläktaren skriker ”nej, inte Tauer” men tysken gör en tysk. Skjuter stenhårt. Men tätt, tätt över. Tauer sliter sitt långa, lockiga hår i besvikelse. Samtidigt ligger Monteiro och Davids utslagna i straffområdet. Båren kallas in... men båda klarar ta sig av planen för egen maskin. Hade varit intressant att se båda två på samma bår...

75 ”Öka takten sista kvarten”... ljuder traditionsenligt från Bajen-klacken och möts, lika traditionsenligt, av burop från Järnkaminerna. Siggi plockar ut Quirino – och sätter in Kebba Ceesay.

74 Lite hängskalle på strafftjuven Quirino nu. Han ser trött ut, brassen. Orkar knappt följa med upp i nästa anfall. Siggi och Lindholm har inte mycket att välja på än att fortsätta med honom på planen – bänken är tom på anfallsspelare.

70 Frisparksläge Hammarby från exakt samma läge som Chanko drog in 1-0 mot AIK. Den här gången går Chanko på ett inspel i stället och det blev inte alls lika bra eller kul. Inspark Djurgården.

69 Dubbelbyte Hammarby. Dadomo och Castro-Tello in – Laitinen och Zengin ut. Defensiva byten får vi väl säga. Tony Gustavsson går och klappar om Zengin som inte verkar helt nöjd med att bli utbytt.

65 Djurgården kryper närmare och ligger på lite mer nu samtidigt som Bajen har backat hemåt. Ny hörna Dif... som rensas undan...

61 Jaha... Rajalakso drar på från 20 meter och Rami tvingas sträcka ut ordentligt... Samtidigt byter Djurgården in Martin Andersson. Serben Marinkovic lämnar planen. Betyg? Tja... 1 plus...

60 Då blir det väl 1-1 igen. Tror fortfarande att Rajalakso sätter ett. Minns första derbyt mellan AIK och Hammarby. Där ledde Bajen och AIK kvitterade i slutet på straff. Minns senaste derbyt mellan AIK och Djurgården. Där kvitterade Dif – på straff.

57 1-0 Hammarby!!! Och gunget på södra läktaren dör ut helt. Erkan Zengin driver upp på högerkanten och går på avslut. Han får ingen riktigt bra träff men Pa Dembo klarar inte hålla bollen utan styr den rätt ut till en framstormande Paulinho. Det där får vi nog sortera in i facket för målvaktstavlor. Tveksamt ingipande av Dembo... ”Såhale” Dembo...

56 Bra gung på södra läktaren och Dif-klacken nu. Bajensidan försöker kontra men gungningsförsöket avstannar.

54 Batan ut – Rajalakso in. Ger mig fasen på att killen avgör det här nu bara för att 1. Han inte har varit speciellt bra de senaste matcherna. 2. För att jag har klankat ned på alla Rajalakso-hardcorefans. 3. För att han är så in i h-vete sugen och verkar ha flyt.

52 Livsfarlig Dif-hörna som nicktouchas och räddas strax utanför mållinjen av ett grönvitt ben. Betydligt bättre start på den andra halvleken jämfört med första. Sebastian Rajalakso på väg in... i matchen. Inte i EM-truppen. Inte i EM-truppen.

48 Petter Andersson gör ner Stefan Batan i straffområdet. Dif-klacken skriker, så klart, efter straff med domare Jonas Eriksson vinkar bort hela grejen.

48 Proffsaktuelle Lance Davids kladdar med bollen och agerar märkligt i en luftduell strax efteråt.Är Club Brügge på plats i kväll så... så lutar det åt spel i Braås nästa säsong i stället...

47 Bra chans direkt för Hammarby. Petter Andersson testar skott och Pa Dembo sträcker ut. Petter Andersson har ju avgjort derbyn förut...

46 Hammarby gör avspark och Hasse Abrahamsson kommer med kaffe (svart!!!???) och kaka. Kom igen nu Hammarby. Kom igen nu Djurgården. Gör lite match av det här. Våga vinn.

46 Djurgården är ute på planen och börja jogga runt. Hammarby dröjer sig kvar inne i omklädningsrummet. Inte en grönvit på planen. Är det en Argentina-i-VM-finalen-1978- variant på gång? Att man väntar ut motståndarna... psykar... Nja, nu kommer Bajen ut. Då kör vi igång halvlek nummer två.

PAUS Djurgården har haft problem att få tag på publikvärdar inför kvällens derby (efter oroligheterna i samband med derbyt mot AIK för någon dryg vecka sedan) och vd:n Affe Johansson och ordförande Bosse Lundquist har tagit av sig kavajerna i kväll och tagit klivet upp på läktaren i gula jackor...

Jaha, tänker säkert ni och lyfter på ett ögonbryn. Men sakta i backarna, det här är inget ovanligt alls, har jag förstått. Ute i Europa händer det titt som tätt.

Det händer ofta att Real Madrids president Ramon Calderon står i köket och grillar Salcicias i samband med lagets hemmamatcher...

Zlatans chef i Inter, presidenten och tillika ägaren Massimo Moratti, säljer brända mandlar utanför San Siro varannan söndag och Barca-presidenten Joan Laporta klipper gräset och kritar linjerna på Nou Camp inför alla Champions League-matcher...

Hasse Hagberg, sportansvarig i Ljungskile SK, han skottar snö uppe på Starke Arvid arena om det behövs...

45 Vi går till paus med 0-0 på Råsunda. Och det är en riktigt dålig halvlek vi har fått se. Första halvtimmen måste vara en av de sämsta i ett Stockholmsderbyt på 2000-talet. Eftersom det började så förbaskat dåligt så blev det naturligtvis lite bättre sista kvarten. Hammarby ligger väl närmast ett ledningsmål och det är Erkan Zengin som har legat bakom den bästa chansen. Blåvitt slår Kalmar med 3-2 så allsvenskan lever i alla fall. Det ger Djurgården en fin möjlighet att käka ikapp lite i toppen av tabellen men om det ska bli seger här så måste det komma ut ett nytt lag i andra halvlek. Alternativet är att Quirino filmar sig till en straff. Nio mållösa halvlekar för Bajen nu... Nio... 9... Nine...

43 Som blir resultatlös. Nu börjar gubbarna på läktaren röra sig in mot kaffetermosen. Bra Djurgårdsperiod nu. Enormt bra jämfört med för en stund sen. En minuts tilläggstid i första halvlek.

43 Quirino tar sig igenom till höger i straffområdet och går på avslut som styrs ut till en hörna av en Hammarby-back. Djurgårdens bästa möjlighet så här långt. Hörnan följs av ytterligare en hörna...

42 Marinkovic går på sitt andra avslut för kvällen – och det är precis lika lamt och dåligt som det första. Skottet går en bra bit utanför Ramis högra stolpe. Knappt styrfart. Slarvigt med tanke på vilket fint skottläge han skaffade sig.

39 Det ser ut att vara lite småbråkigt på den södra läktaren där Dif-klacken håller till. Polis tillkallas och där, mitt i tumultet, befinner sig alltså klubbens ordförande Bosse Lundquist. Eller befann sig. Lunkan är nog halvvägs till Östermalm vid det här laget. Mer om det senare.

37 Bra period för Bajen nu och Tony G visar det genom att klappa och mana på sina spelare. Den senaste tiominutersperioden kan vara Djurgårdens sämsta sedan Vito Knezevic tid i klubben.

36 Nära 1-0 för Hammarby. Zengin skjuter, Haris styr och Pa Dembo lyckas reflexrädda. Matchens i särklass bästa chans så här långt. Riktigt nära. Stort spelövertag för Bajen nu. Paulinho går på skott strax utanför straffområdet och Pa Dembo räddar på nytt. Zengin är nära att snappa upp returen. Vad händer Djurgården?

35 Dif-klacken buar ut Erkan Zengin nu. Vet inte om det beror på incidenten med Kuivastos heliga reliker eller en annan dispyt han hade i situationen efter med en djurgårdare.

32 Djurgården har märkbart svårt att hålla i bollen och slå passningarna till rätt adress. Hammarby bryter återigen ett uppspelsförsök och Petter Andersson går på avslut. Bollen touchar på en djurgårdare och går tätt över. På den efterföljande hörnan får Zengin en bra träff på bollen – och träffar Toni Kuivasto där man helst inte vill ha en dyngsur fotboll. Men Toni är sisu och spelar vidare. Lite mera Bajen nu.

28 Då kan vi rapportera om ett skott på mål. Andrej Komac drar en frispark mot det bortre krysset från en sisådär 25 meter. Rami plockar ned bollen ganska enkelt. Petter Andersson har inte varit helt lyckad så här långt. Har slagit bort ett par bollar. Hammarby driver upp ett hyfsat anfall genom Haris Laitinen – ni vet han som växt upp i tuffa, ruffiga Skarpnäck – som släpper ut bollen till Zengin som försöker avancera in i straffområdet men det tar tvärstopp.

26 Nej, blev inget med den heller. Siggi har satt sig ned på bänken, ja, det regnar ju. Blir nog ingen coachning i vit skjorta i dag heller. Tony G står däremot upp och manar på hela tiden.

24 Marinkovic klipper Petter Andersson fult bakifrån och får matchens första varning. Fortfarande fattigt på målchanser, passningar till rätt adress och offensiva idéer. Det märks att det är två lag med ganska risigt självförtroende som möts. Det ser ängsligt ut. Försiktigt. Hörna Hammarby, matchens andra...

17 Och nu har det börjat regna rapporterar kollega Abrahamsson. Vilket lag tjänar på det?

16 Jag glömde ett Z.

15 Lämnade precis över ett förslag till en krönika till Jennifer Wegerup som skriver kolumn i kväll.

Något sånt här hade jag tänkt mig: Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

12 Det händer mer saker på Ullevi i Göteborg. Blåvitt har vänt 0-2 till 3-2 på åtta minuter. Åtta minuter! Tack Blåvitt för att ni håller liv i den här allsvenskan. Utan att på något sätt vara partisk så känns det som om allsvenskan skulle behöva just det där resultatet.

11 Nej... Johannesson nickar undan efter en kort variant. Djurgården kontrar men Quirino är helt ensam med sex Hammarby-spelare och kontringen rinner ut i sanden...

11 Hörna Hammarby i alla fall. Nu kanske det kan hända...

8 Nja.. det här är nog vad vi sportjournalister brukar kalla en trevande start. Sömnpiller så här långt och stämningen på Råsunda börjar bli lätt dåsig.

6 Det kan vara allsvenskans två mest skadedrabbade lag som möts här ikväll. Några spelare – Paulinho, Lance Davids, Chanko, Dr Jones, Petter Andersson – spelar med småskavanker. Vad vi känner till. Fortfarande inga farligheter så här långt i matchen.

4 Lugn inledning på matchen. Som två boxare som känner lite på varandra. David Johansson skaver ner Jan Tauer när tysken försöker få upp farten. Fart är väl inte riktigt det som kännetecknar Tauer men han faller och får frispark.

1 Matchen igång. Erkan Zengin mot Jan Tauer kan bli en intressant match-i-matchen på ena kanten. Inte bara frisyrmässigt då. Zengin var riktigt bra senast mot Blåvitt och har kanske en formtopp på gång. Tauer är underhållande att titta på. Spelar ofta ganska ovårdat men står för det och skiter i vad alla andra tycker.

20.00 Jaha, då kör vi.

19.59 Bajen-klackens tifo. Järnkaminerna kontrar med... fyra små banderoller. Inget tifo som går till historien som något minnesvärt direkt.

19.55 Rami Shaaban gör sitt första Stockholmsderby på ett tag. Eller på sex år närmare bestämt. Ni som är lite äldre minns säkert att senast han spelade ett derby här i stan gjorde han det i Djurgårdströjan – framför ögonen på Arsenals spioner – vilket senare mynnade ut i ett proffskontrakt i London-klubben.

Andreas Isaksson petades av Lukic/Åkeby och tjurade ihop fullständigt, vägrade gratta Ramis efter succén och smet hem direkt efter slutsignalen i skydd av mörkret.

Och för att göra en lång historia kort kan jag berätta att Rami bröt benet, fick sparken från Arsenal, provspelade i varenda klubb söder om Narvik, hamnade i Fredriksstad, blev arg för ett missat kontrakt med en klubb i Turkiet, började längta hem till sin pojk, fick en jävla massa pengar för att flytta hem till Stockholm och Hammarby, gjorde det, köpte en BMW, blev pappa, fick svårt att sova, läckte som ett såll, blev ”sjuk”, petad och nu... nu är han alltså tillbaka.

19.53 Gamle moderatledaren Uffe Adelsohn på plats på vip-läktaren. Sportbladet har en sex man stark styrka på plats. Från höger: Robert Laul, Jennifer Wegerup, Hans Abrahamsson, Victor Melander, Jonathan Fast och jag. Stefan Söderberg, den gamle värvningskungen i AIK, är också på plats. Inte i den hatt han haft på sig de senaste 15 åren utan i en cool keps. Sju minuter till avspark.19.47 Uppvärmningen är avklarad, vi får väl se om Petter Andersson spelar. Han lär behövas. Hammarby har inte gjort mål sedan 17 april (2-1 mot Helsingborg) – eller på fyra matcher om man så vill. Djurgården har inte heller öst in mål. Ni minns säkert att jag tippade 1-1 vid det senaste derbyt mellan AIK och Djurgården. Spelar Petter Andersson kan det bli 1-1 igen. Annars blir det 3-1 till Djurgården.

19.45 Och precis som vanligt så sponsras både Hammarbys Erkan Zengin och Dif:s Jan Tauer ikväll av... medlemmarna i Style... sångaren i The Scorpions... i samarbete med Telefunken... före detta United-spelaren Karel Poborsky... och moviebox-uthyraren Sandrews...

19.42 Kollega Hans Abrahamsson på plats bredvid mig. Han blir för mig vad Tord Grip har varit till Svennis de senaste 80 åren. Min högra hand, det där extra ögat jag behöver när jag sitter med ansiktet nermulat i tangenterna. Hasse gör sitt första derby för säsong... precis som...

19.40 Startelvorna presenteras och stämningen stiger lite på Råsunda. Fortfarande ganska fjösigt här. Kan väl bli runt 25 000 här i kväll. Och den där bomben lappen ni ser lite längre ner har precis rivits till konfetti eftersom Kalmar har gjort 2-0 på Blåvitt. Jag var med en halvlek i alla fall.

19.37 Super-Seb Rajalakso är alltså petad i Dif. Ja, ni vet han som gjorde fem mål på de första fem matcherna i allsvenskan. Det var några stycken, bland annat någon krönikör med stor bild på sig själv i en tidning jag inte minns namnet på, som skrek att Rajalakso skulle få en plats i EM-truppen.

Ja, och Tomas ”så-sjuk-blir-jag-aldrig-så-jag-läser-en-bok” Brolin, höll med förstås. Exakt vad jag, och många med mig tyckte om det, avhandlade vi senast (”gå å lägg er” kort sammanfattat).

I kväll är alltså Rajalakso petad till förmån för Stefan Batan. Hur går snacket nu? Är det Batan som ska med i truppen i stället för Raja? Eller ska båda med kanske?

Rajalakso kan fungera som någon form av super-sub medan Batan startar till vänster på mittfältet, bredvid Linderoth och Svensson... Goddag yxskaft.

19.34 Lever alltså farligt redan eftersom Kalmar gjort 1-0 mot Blåvitt. Annars gick ju det där ganska bra. Värre då för Mats Strandberg på Radiosporten i den här klassikern.

19.33 Och så har det blivit dags att presentera den rätta Bomben-raden. Spetsa pennorna gått folk, den rätta bomben-raden är alltså...

19.30 Och det spelas tydligen ett hockey-VM också. Schweiz, en stormakt inom mycket förutom just hockey, leder mot Tre kronor med 2-1.

19.26 Och Kalmar har gjort 1-0 mot Blåvitt.

19.26 Och innan vi kör igång på riktigt, riktigt allvar så vill jag bara passa på att flika in att jag som vanligt inte håller på något av lagen så alla ”Din-jävla-Bajen-hatare”- och ”din-grönvita-fan”-mejl undanbedes.

Som jag har förklarat tidigare så ger jag blanka f-n i vilka som vinner. Jag hoppas på fin fotboll, många mål, snygga mål, en jämn och spännande allsvenska, gott kaffe och bra stämning. Jag hoppas det laget som vågar mest vinner, jag hoppas fler spelare är lika kalla som Quirino (snodde en straff om sköt 1-1 mot AIK senast) och vågar kliva fram och avgöra.

Bara för att jag skriver att Charlie Davids inte kan göra mål (fakta) så betyder inte det att jag inte gillar Hammarby... och bara för att jag skriver att Siggi Jonson är cool när han coachar i vit skjorta betyder inte det att jag vill att Djurgården ska vinna...

19.20 Hammarby, för dagen grönvitt, jo det är sant, ställer upp med: Rami Shaaban – David Johansson, Kleber Saarenpää, Jose Monteiro, Emil Johansson – Erkan Zengin, Louay Chanko, Petter Andersson, Haris Laitinen – Charlie Davies, Paulinho.

19.20 Obeservera att ”landslagsmannen” Sebastian Rajalakso alltså är petad för första gången i år. Låt mig återkomma till det...

19.20 Djurgården, som vanligt i blårandigt, ställer upp med följande mannskap, som brukligt från höger: Pa Dembo – Lance Davids, Markus Johannesson, Toni Kuivasto, Jan Tauer – Nebosja Marinkovic, Andrej Komac, Enrico, Stefan Batan – Quirino, Jones Kusi Asare.

19.15 Djurgården inne för att värma. Det är ingen direkt derbystämning på Råsunda en så här trekvart före kick-off. Känns mer som att det vankas match mellan FC Krukan och Rotebro United. Startelvorna har kommit...

19.05 Godafton, godafton mina vänner och välkomna till Råsunda fotbollsstadion i hufudstaden. Jag heter Putte Kock... Så hade det kanske låtit för 50 år sedan men nu är det 2008, det är internet och live-blogg för hela slanten.

Oavsett. Det är dags för ett derby igen.

Djurgården-Hammarby den här gången – de två tidigare har slutat oavgjort, 1-1. Bryts den trenden i kväll? Vi får se.

Vi ska strax gå igenom startelvorna i kväll. Både Hammarby och Djurgården har problem med målskyttet – och med skador. Hammarby saknar viktige Sleyman och ledaren Mikkel Jensen i kväll. Kanske också Petter Andersson som testas på uppvärmningen här om några minuter.

Djurgården saknar sisu-duon (host!) Aki Riihilahti och Daniel Sjölund, viktige Mattias Jonson, kanske Sölvi Ottesen och några dussinlirare till.

Vi kan väl i alla fall konstatera att matchen är otroligt viktig för båda lagen. Förlorar Hammarby kan man redan nu glömma allt som har med guldstrid att göra. Djurgården behöver också vinna för att inte tappa allt för mycket mark på ”the big red machine”.. Kalmar.. som bara ångar på.

Kalmar spelar ju också i kväll – mot Blåvitt borta. Vi håller ett öga på den också och ni kan förstås följa alla matcherna i Sportbladet Zoom men jag kan garantera er att det inte alls blir lika spännande, underhållande, roligt, raffinerat, rafflande och folkbildande som det kommer bli i den här live-bloggen.

Häng med!

ARTIKELN HANDLAR OM