Allsvenska tv-bråket – som en roman av Kafka

SPORTBLADET

När jag var i tjugoårsåldern år var Franz Kafkas ”Slottet” den bästa bok jag läst.

Den handlar om hur en lantmätare, ”K” försöker nå fram till Slottet utan att någonsin lyckas. Det är en oerhört frustrerande bok, där den här ”K” snärjer in sig i en oändlig byråkrati, där ingen egentligen har makten, alla hänvisar till någon annan och där det inte går att utkräva något ansvar av någon.

Så fort han har klarat sig igenom en svårighet, så dyker en annan, mycket värre upp, och han kommer hela tiden allt längre bort från Slottet.

Det har naturligtvis dryftats vad boken egentligen handlar om – individens kamp mot byråkratin eller politikens förfall i det moderna samhället.

Men jag kan också mycket väl tänka mig att den handlar om affären Kentaro vs. Canal+.

Det senaste i den historien? Jo, det kommer här:

Canal+ hade begärt att kronofogdemyndigheten skulle ingripa för att stoppa helgens sändningar från allsvenskan i TV4. Men kronofogden avslog den begäran med motiveringen att det var ett ingrepp mot tredje man – produktionsbolaget.

Då uppkommer den märkliga situationen i helgen att det som hovrätten har dömt ut – att matcherna i TV4 ska stoppas – blir ett helt tandlöst beslut som alla inblandade struntar i.

Alla är bundna av avtal till varandra som tvinnats in i varandra till ett tätt rotsystem, som tydligen står över svensk lag.

I stället kommer nu Kentaro att få betala vites­beloppet på fyra eller åtta miljoner kronor efter helgen, lite beroende på hur man räknar. (TV4 hävdar fortfarande att just lördagsmatcherna är fria att sända.)

Medan Kentaro å sin sida sätter sitt sista hopp till att Högsta domstolen ska gå in och riva upp hovrättens beslut, vilket inte är så sannolikt.

I vecka 23 kommer deras dom, och går de på hovrättens linje återstår bara för Kentaro att se till att TV4 slutar sända eller att börja betala.

Sen, kanske, denna härva kan närma sig sitt slutet.

Jag försökte förresten läsa om Kafkas ”Slottet” för ett par år sedan.

Men det jag gillat så mycket som 20-åring tyckte jag nu mest var segt och jäkligt jobbigt.

Missa nu för allt i världen inte Giro d’Italia på Eurosport, första etappen går i dag.

För första gången på evigheter, kanske någonsin, är det Girot som är nummer 1 och har de bästa stjärnorna, inte Tour de France.

Ska du bara se ett cykellopp i år så är det det här.

16.30 börjar det på Eurosport och då får man äntligen njuta av den fantastiske Roberto Vacchi igen.