VM-höjdarna hela Sverige snackade om

Lars Nylin om hockeyögonblicken som gått till historien

1 av 3 | Foto: ANDREAS HILLERGREN/BILDBYRÅN
Peter Forsberg kvitterar till 5–5 mot Finland i VM-semifinalen 2003.
SPORTBLADET

De mest klassiska VM-ögonblicken med Tre Kronor döljer bortglömda sanningar om forntida turneringar.

Eller bortglömda, förresten… du kanske helt enkelt har förträngt dem?!

VM 2003

Du minns:

Lasse Granqvist kvider ”Jag orkar inte mer” när Tre Kronor vänder 1–5 till 6–5 mot Finland i kvartsfinalen.

Du har glömt:

Mest grundläggande är det du inte vill minnas. Att Sverige inte vann detta VM. Det var tyvärr inte i finalen som Tre Kronor gjorde den djävulska vändningen mot Finland – inklusive ”Foppas” soloraid vid 5–5 och ”Pebben” Axelssons seger-mål. Finalen spelades mot Kanada, matchen med den mest famösa videogranskningen i svensk hockey. Efter att Sverige tappat 2–0 till 2–2 avgjorde Anson Carter på övertid. Men det tog tio minuter av granskning – av totalt sju kamerors bilder från ett plötsligt mycket generöst Yle-TV – för att domaren skulle övertyga sig själv om det beskedet. Utöver Sveriges mirakelvändning presenterade den troligen bästa VM-turneringen någonsin även två knallar i inledningen: Danmark–USA 5–2, Danmark–Kanada 2–2.

VM 1993

Du minns:

Peter ”Rullstolen” Åslin skickas hem efter fylleslag.

Du har glömt:

Ryssland vann i München finalen mot Tre Kronor i den första turneringen med det nygamla landsnamnet. Även Tjeckien spelade för första gången under sitt gamla namn. Turneringens svenska clou: Thomas Rundqvist avgör med sekunder kvar av övertid i semifinalen mot Tjeckien. Turneringens svenska svacka: Givetvis Åslins famösa sorti. En spelledig kväll testade reservmålvakten nattlivet i Bayerns huvudstad tillsammans med en minst lika törstig svensk ledare. Åslin var till sist i sådant skick att han behövde forslas genom hotellets foajé i rullstol. Då tog coachen Curt Lundmark över och köpte den rundfotade rospiggen en enkelbiljett med första flyg hem.

VM 1991

Du minns:

Mats Sundin gör rundningsmärke av Fetisov och stänker in guldmålet bakom Trefilov.

Du har glömt:

Turneringen med Åbo som huvudort var den sista för Sovjetunionen. Finalshow för dittills oövervinneliga CCCP, ”The Big Red Machine”. Det var också sista gången ut (trodde vi) för den mäktiga sovjetiska nationalhymnen. Det var även den dittills starkaste VM-turneringen. Mästerskapets all star team säger en hel del: Sean Burke, Aleksej Kasatonov, Vjatjeslav Fetisov, Jari Kurri, Valerij Kamenskij och Thomas Rundqvist. I detta getingbo gick Tre Kronor fram som en ångvält. Laget vände mot USA. Sedan kvitteringen till 4–4 mot Finland då Mats Sundin – efter att Rolf Ridderwall plockats ut – gjorde två mål i slutminuten (19.08 respektive 19.34). Detta innan det slutliga crescendot i Hartwall Arena när Sundin i ett av VM-historiens mest majestätiska sologenombrott stänkte in 2–1 bakom Andrei Trefilov.

VM 1989

Du minns:

Kenta Nilsson skapar ”Foppafinten”.

Du har glömt:

Det mest spektakulära inträffade efter avslutningsbanketten. Med hjälp av utsända representanter för Buffalo Sabres hoppade den ryske spelaren Alexander Mogilny av efter en flykt som kunde ha hämtats ur en roman av John le Carré. VM i nyinvigda Globen var den första turneringen i den färska kanalen TV3. Sveriges Television fick till sist sända, men med fördröjning. Tre Kronors höjdpunkt: när Johan Strömwall i slutskedet avgjorde till 6–5 mot Kanada i grundserien. Därefter radade Blågult upp förluster: Sverige–Kanada 3–5, Sverige–Tjeckoslovakien 1–2, Sverige–Sovjet 1–5. Till sist kom Tre Kronor fyra. Lasse Holms för turneringen specialkomponerade slagdänga ”Nu tar vi dom” kändes inte längre fullt så pricksäker. Insatsen solkade lite ner Börje Salmings återkomst i landslagströjan efter 16 år. En annan fadäs: Amerikanen Corey Mills diskades. Att Sovjet slog Kanada med 5–3 och tog hem guldet är det nog få som minns.

VM 1987

Du minns:

Tomas Sandström gör målet som ”inte ens hans morsa hade missat”.

Du har glömt:

VM i Wien 1987 avgjordes på isen. Ibland. Men lika ofta fattades de matchavgörande besluten i mötesrum, korridorer och i civil domstol. Miroslaw Sikora var kodnamnet. Det var denne polack-numera-tysk som ställde till kaoset. Sikora hade en gång spelat junior-VM för Polen. Detta påpekades lämpligt nog av Finland efter att Sikoras nya nation Tyskland slagit Suomi. Diskning av Sikora och vunna bonuspoäng för Finland skulle innebära att Tre Kronor hamnade i nedflyttningsserien. Varför Sverige motprotesterade. Och vann i civil domstol. I slutspelet var Tre Kronor ohejdbart. Mot tjeckerna kvitterade Håkan Loob med 39 sekunder kvar. Mot Sovjet spelade samme Loob fram Sandström till 2–2 i ett klapp-klapp-spel som man dittills trott att bara ryssar klarade av. ”Inte ens morsan hade missat” sa Sandström efteråt. Sedan otroliga 9–0 för Tre Kronor mot Kanada innan Sovjet i ett sanslöst drama vände 0–1 till 2–1 (Krutov, Stelnov) mot Tjeckoslovakien. Det gav Tre Kronor vårt första guld på 25 år.

VM 1986

Du minns:

Anders ”Masken” Carlsson kvitterar mot Finland – två mål på 9 sekunder.

Du har glömt:

Den röda hockeymaskinen med bokstäverna ”CCCP” på bröstet närmade sig slutet av sin storhetstid. Men än fanns kapacitet. I Moskva vann ryssarna VM för 20:e gången. Detta var faktiskt senaste gången som en värdnation tog mästerskapet. Finland var ytterst nära en första VM-medalj. Men till sist vände Kanada till 4–3 och lejonen fick hålla sig till tåls till VM 1992. Ärligt talat så har du nog även glömt de exakta detaljerna kring ”Maskens” klassiska utjämning mot finnarna? Det var vid ställningen 2–4 med en dryg minut kvar som Curt Lundmark plockade ut målvakten Peter ”Pekka” Lindmark. Efter 19.20 reducerade den dåvarande Södertäljespelaren Carlsson. Bara nio sekunder senare gjorde han mål igen. Att Tre Kronor upprepade historien fem år senare är sådant som dystra finska skalder skriver diktcykler om.

VM 1977

Du minns:

Polarna Göran Högosta och Roland Eriksson blir hjältar när Tre Kronor slår CCCP två gånger om.

Du har glömt:

Kanada ställde för första gången i VM-historien upp med meriterade NHL-spelare. Det visade sig skita ner det klassiska lönnlövet mer än någon kunnat ana. Frustrerade kanadensare uppträdde så tveksamt att turneringen kallades ”skräckens mästerskap”. Svensken Lars-Erik Ericsson var ett av offren för slakten. Ericsson slogs blodig av Wilf Paiement. Andra gentlemän inkluderade namn som Carol Vadnais och Phil Esposito. Den senare avrundade insatsen med att kasta en hjälm mot pressläktaren efter sista slutsignalen, innan han vände ryggen mot ryska flaggan under nationalsången. För att till sist hetsa sina lagpolare att kasta klubborna som spjut in i ryssarnas omklädningsrum. Tyvärr skrämdes Tre Kronor av detta till förlust i det inbördes mötet i finalserien – 0–7. Annars hade svenskarnas 5–1 och 3–1 mot CCCP kunnat räcka ända till guld. Nu innebar i stället de blågula vinsterna mot ryssarna att tjeckerna tog hem turneringen. Följt av scenen när målvaktsikonen Dzurila störtar in på isen i Wiener Stadthalle och omfamnar den makalöse svenske målvakten Göran Högosta.

VM 1970

Du minns:

Drömmålet av ”Lill-Strimma” och Arne Carlsson mot Sovjet.

Du har glömt:

VM i Stockholm 1970 är klassikern som inte borde ha hänt. Mästerskapet skulle ha arrangerats i Kanada – spelorter Montréal och Winnipeg. Men sedan kanadensarna efter det så kallade Kanadabråket vägrats ha med NHL-spelare hoppade de av turneringen. Sverige fick återigen agera räddare av evenemanget (VM 1969 hade tagits över från Tjeckoslovakien). Följden blev ett magnifikt genombrott för ishockey i folkhemmet. Den andra matchen mot Sovjet sågs av över fem miljoner tv-tittare och sporten hotade på allvar fotbollen som den mest folkkära. Till slut blev det ändå Sovjet som tog hem turneringen. I finalen slog man Tre Kronor med 3–1. Då hjälpte inte ens storspel av svärmorsdrömmen Leif ”Honken” Holmqvist.

VM 1962

Du minns:

”Den gliiiiiiider in i måååååooll!”

Du har glömt:

Framför allt har du nog glömt att Tre Kronor inte blev världsmästare i det ögonblick när Nisse Nilssons puck gled in till 5–3 i matchen mot Kanada och Lennart Hyland ylade sitt historiska: ”Den gliiiii-der in i måååoool”. Just då återstod ännu tre matcher av VM i Colorado Springs 1962. Men Tre Kronor lyckades samla ihop nerverna och vann ganska enkelt över England 17–0, Norge 10–2 och till sist Västtyskland 4–0. Turneringsarrangörerna gjorde det inte lätt för Tre Kronor. Medan Kanada och USA hade vilodagar inför alla viktiga matcher hade svenskarna inga alls. Sverige tvingades också spela vissa matcher i Denver medan de nordamerikanska lagen alltid spelade i Colorado Springs. En annan sak som tiden förträngt är att hjältemålvakten Lennart ”Klimpen” Häggroth inte skulle ha stått. 21-åringen från Kiruna var tänkt som renodlad reserv till Kjell Svensson. Men dagen före premiären skadades Svensson och plötsligt fanns bara Häggroth att tillgå. Svensson kom tillbaka senare i turneringen, han höll då nollan, men det var ”Klimpen” som gjorde att vi grävde guld i Klippiga Bergen.

VM 1957

Du minns:

Tre Kronor tar VM-guld och sjunger ”Helan går” på prispallen.

Du har glömt:

Alla har nog glömt de exakta detaljerna kring VM i Moskva 1957. Anekdoterna låter ibland som skrönor ur flimriga svartvita journalfilmer. Räddade verkligen målvakten Thord Flodqvist med kinden i finaldramat mot Sovjet? Eller var det i själva verket backen Vilgot Larsson som stoppade en puck med pannan i matchen mot Tjeckoslovakien? Var det 35?000, 40?000 eller rentav 55? 000 åskådare på Luzhnikistadion vid finalen? Sjöng Tre Kronor ”Helan går” på prispallen eftersom ingen kunde texten till ”Du gamla, du fria”?

Vad som är helt säkert är att Tre Kronor grejade 4–4 och guld samtidigt som de skapade hockeyfeber hemma i Sverige. Ett annat bevisat, men bortglömt faktum: Killen som kvitterade, Eilert ”Garvis” Määttä hamnade på framsidan av det kommunistiska partiorganet Pravda. Bara en annan svensk har förekommit där: Olof Palme.

Lars Nylin