Henke EM-klar – men en ordentlig analys saknades

SPORTBLADET

Söndag. Tackar nej till att skriva fler tv-krönikor. Jag har gjort mitt och det är ­ändå inget spännande på tv. Meddelar cheferna.

Läsare runt om i landet hyllar mig. Kul.

Måndag. Tackar ja, till att skriva en tv-krönika. För tusan, det är ju hockey på tv. VM. Klart man vill skriva då. Jag tänker fortsätta så länge jag har något att bidra med.

Tisdag. Nu är det slut, på allvar. Inga fler tv-krönikor för min del och jag orkar inte med något tjat. Meddelar mitt beslut till cheferna och mitt ord gäller. Dessutom är det inget kul på tv ändå.

Onsdag. Har börjat känna suget efter att skriva en tv-krönika i alla fall. Det blir nog så att jag ställer upp. Extra roligt med knapparna som tryckts upp. Dessutom – massa rolig sport att skriva om på tv.

Torsdag. Nu är det över, för gott. Jag är färdig med det här jäkla tv-krönikerandet. Åt fanders med det. Det behövs frisk luft och nya idéer, ingen jäkla gammal mossbelupen keps­mupp som klamrar sig fast i spalterna som en skeppsbruten.

Är det till 100 procent positivt?

Fast nu i går så kände jag att suget fanns där, ja, det har egentligen funnits där hela tiden. Därför skrev jag följande alster:

Visst, det var kul när Henke Larsson chockpresenterades i onsdags, det tycker jag uppriktigt – EM blir nu mycket roligare.

Det verkade man vara väldigt överens om bland tv:s experttyckare också – TV4:s Olof Lundh och SVT:s Glenn Strömberg spann som två angorakatter över det rättrådiga beslutet. ”Normalt ska de spelare som hjälpt till att kvalificera sig till EM också spela”, sa Strömberg, men menade att Henke är ett undantag. ”Henke­ stör inte någon av de andra, de vet vilken kraft han kan bli. Helt rätt beslut.”

Och det är säkert så, att det var ett riktigt beslut. Men ursäkta: Är det enbart, till 100 procent positivt? Stör det verkligen inte någon av de andra, inte ens lite? Finns det inte hos en enda av de andra ett uns av känslan av att Henke kommer och går som han vill? Och om det är så – vilka problem följer på det?

Beslutet var rätt, men det innebär inte att allt nu är frid och fröjd.

En ordentlig analys hade naturligtvis lagt det här i den andra vågskålen när Henkes comeback skulle vägas. Och jag saknade därvidlag de båda ordinarie krönikörerna Jonas Karlsson och Patrick Ekwall, som säkert hade förvaltat en sådan godbit på ett bättre sätt.

Så, nu blir aldrig mer några tv-krönikor. Åtminstone inte innan nästa lördag.

ARTIKELN HANDLAR OM