Nyttt bågskytteguld till Morgan Lundin

”Jädrigt gött”

SPORTBLADET

Vitell, Frankrike (TT)

Den femfaldige bågskyttevärldsmästaren Morgan Lundin kan lägga ytterligare ett guld till medaljsamlingen: lördagens EM-guld.

Men något OS-guld kommer det aldrig att bli.

Lördagens compound-final mot den slovenske skytten Dejan Sitar blev aldrig spännande. I finalen skjuter deltagarna i compoundklassen tolv pilar och då har man inte råd med några missar. Lundin inledde med näst intill full pott i de två första serierna medan slovenen gjorde flera missar. I tredje omgången var Lundin felfri medan Sitar fortsatte att darra, vilket ledde till att Lundin hade fyra poäng tillgodo när det var tre pilar kvar. Slutresultatet 117–114 kan låta som en tuff uppgörelse, men är utklassning.

– Jädrigt gött! Det är skönt att visa att det funkar fortfarande, säger Morgan Lundin till TT på telefon.

Tidigare under dagen vann han brons i lagtävlingen tillsammans Anders Malm och Magnus Carlsson.

Lundin är van att vinna och ser ett år utan stora titlar som ett förlorat år. För tre år sedan blev han historisk som förste bågskytt att vinna VM utomhus, inomhus och i fält.

2006 försvarade han titeln i fält-VM, men resultaten har gått upp och ner sedan drömsäsongen 2005.

Medan många bågskyttar som bäst förbereder sig inför Peking-OS i augusti ser Lundin fram mot en lugnare sommar. Det blir inget OS för honom eftersom compound inte är en OS-klass. Det har förekommit diskussioner om att grenen ska få OS-status, men det lär dröja minst fram till 2016.

– Det där vet man aldrig när det händer eller om det händer. Och det är inget jag bryr mig om.

– Jag har hellre roligt på mästerskap varje år i stället för vart fjärde. Och så är det skönt att inte ha Svenska olympiska kommittén efter sig och bra att slippa att någon lägger sig i mitt liv och säger åt mig hur jag ska träna.

I september avgörs fält-VM i Wales och då ska göteborgaren Lundin försöka försvara guldet från VM hemma i Göteborg för två år sedan.

Mattias Danielsson/TT