Hiddinks drag gav svensk spion huvudbry:

”Försöker förstå”

Hiddink är lurig och lyckades förvirra landslagets spion Göran Göransson under träningsmatchen mot Kazakstan.
SPORTBLADET

MOSKVA. John le Carré, Carl Hamilton, James Bond och... Göran Göransson. Sportbladet skuggade i går den senaste ryske spionen på uppdrag i Moskva.

– Det handlar om att tränga in i huvudet på Hiddink. Men i dag gjorde han mig konfunderad, säger Göransson efter matchen mot Kazakstan.

Göran Göransson spionerar för Sveriges räkning.

Enligt Winston Churchill är Ryssland ”en gåta inlindad i ett mysterium inbäddad i en hemlighet”.

Göran Göransson kunde alltså ha fått ett lättare uppdrag av Lars Lagerbäck.

Men han fick inte själv välja.

– Jag tror det mest var en slump vem av Thomas och mig som fick Grekland respektive Spanien, säger GG.

Fick hjälp av förbundet

Nej, GG är inte den gamle AIK-terrierns kodnamn i spionvärlden, han kallas helt enkelt inte för något annat i fotbolls-Sverige.

”Thomas” är Thomas Lyth och de har båda varit spioner åt landslaget i många år.

GG landade i Ryssland sent i torsdags kväll men han behövde inte något falskt pass för att ta sig in i fiendeland. I själva verket tog det ryska förbundet emot honom och körde honom till hans hotell inne i centrala Moskva.

De skjutsar honom också till matchen. Det där är kutym i dagens fotbollsvärld.

Men på Lokomotivstadion blir det sämre med servicen. Med 20 minuter kvar till avspark har GG fortfarande inte fått någon laguppställning.

Otåligt ber han Sportbladet komma upp med en startuppställning från pressrummet.

Namnen är givetvis på kyrilliska och då får Stefan Johansson rycka in.

Johansson är steg 4-utbildad fotbollstränare och har bland annat tränat Skövde AIK i division ett. Men sedan några år är han avdelningschef på Ikea i Ryssland och har blivit GG:s man i det väldiga landet.

– Jag försöker alltid ha en kontakt i det land jag ska bevaka, som kan landets fotboll, säger GG.

”Har det i skallen”

Han kan/vågar inte räkna ut hur många hundratals timmar han lägger ner inför de futtiga 90 minuter allt ska avgöras på den 18 juni. Det handlar om uppdatering via Stefan, kollar på internet och se dvd:er från Rysslands fyra senaste EM-kvalmatcher. Sedan är han förstås på plats på alla Rysslands tränings matcher inför EM.

– Man har ju det i skallen hela tiden.

Vad är det du tittar på i en match?

– Sånt som grunduppställning i försvar- och anfallsspel, om de har några genomgående mönster; hur de vill starta och avsluta sina anfall; individuella kvaliteter, fasta situationer och, inte minst, intentionerna.

– Man försöker helt enkelt komma in och förstå hur förbundskaptenen tänker.

Tränga in i hans huvud helt enkelt?

– Ja, precis.

Guus Hiddink rankas ju som en av världens absolut främsta förbundskaptener – är det extra svårt att tränga in i just hans huvud?

– Nej, oavsett vilken förbundskapten det är så kan du läsa det efter ett antal matcher, så också med Hiddink.

Men när GG får klart för sig vilka spelare Hiddink ställer upp med mot Kazakstan blir han lite förbryllad: Sergej Semak, veteranen som ändå var en överraskning i EM-truppen, går in från start.

– Och som lagkapten!

Ännu mer överraskande är att offensive vänsteryttern Jurij Zjirkov spelar som vänsterback.

Och i paus byter Hiddink in anfallaren Ivan Sajenko som... högerback.

GG har mycket att anteckna i sitt block. Materialet sammanställer han sedan skriftligt i ett matchanalyshäfte som ser likadant ut för varje match, oavsett lag eller spion. Häftet och eventuella dvd-klipp överlämnar han vid en avrapportering till förbundskaptensparet när de ses i Stockholm nästa vecka.

Ryssland kör över Kazakstan med 6–0.

För att fortsätta travestera spionlitteraturen – är du skakad men inte rörd?

– (Skratt) Nej, det var ju inget vidare motstånd.

Men matchen gjorde inte det lättare att komma in i huvudet på Hiddink.

– Nej, i dag gjorde han mig konfunderad.

FAKTA

GG om...

...tidigare spionuppdrag i mästerskap: EM 2000: Italien, VM 2002: Argentina, EM 2004: Italien, VM 2006: Paraguay.

...fler spionuppdrag under EM: Jag har koll på Italien också från den grupp som vi får möta i kvartsfinalen. Övriga tre lag i den gruppen har Thomas Lyth, man han är ju pensionerad så han har tid (skratt).

...hans betydelse för landslaget: Jag känner mig som en liten men viktig pusselbit.

...vad som gör en bra spion: Att kunna se vilka kvaliteter ett lag har och vad laget vill. Vilka intentioner de har och hur de lyckas med dem. Du måste ha en fotbollsbakgrund förstås, framför allt som tränare. Sedan måste man ha en bra dialog med dem man ska analysera åt.

...spionvärlden inom fotbollen: De flesta jobbar säkert så här. Men jag tror att vi är en av de länder som jobbar mest noggrant – utan att ha de största resurserna.

...hur informationen förs vidare: Jag överlämnar analys för varje match till Lasse och Roland. Sedan gör jag en samlas analys av Ryssland inför EM-matchen och tre dagar före den är jag med truppen hela tiden. Två dagar före match har vi en genomgång av Ryssland med spelarna som leds av Lasse och Roland men där jag sitter med.

...han läser spionromaner? Nej, men jag gillar James Bond.

... att pricka in startelvan: Jag ska ha elva av elva rätt varje gång och det händer nästan alltid. Men Island bytte ut 3-4 spelare i kvalet senast. Så förlorade de också med 5-0 så jag hade nog egentligen mer rätt än deras förbundskapten (skratt).

...om roligaste uppdraget: Varje jobb är en utmaning och rolig, men att följa Argentina inför VM 2002 var mycket intressant. De hade en jättespännande spelidé och VM:s bästa lag. Men det de saknade var en målskytt i form.

Vi har också spionerat på Ryssland

Tore Forsberg: Spionchef i 30 år på Säpo. Har skrivit memoarerna ”Spioner och spioner som spionerar på spioner”.

John le Carré: Den kanske mest berömde författaren av spionromaner var själv brittisk underrättelseagent och spionerade på gamla Sovjetunionen.

Oleg Vladimir Penkovskij: Ryss som förrådde sitt eget land. Han var den högst uppsatte källan (överste vid generalstabens underrättelsetjänst) den västliga underrättelsetjänsten hade när kalla kriget var som hetast. Han avslöjades av ryssarna, dömdes till döden och avrättades 1963.

Carl Hamilton: Den fiktive underrättelseagenten som skapades av Jan Guillou. Åkte till gamla Sovjetunionen och skar halsen av ”motståndare”.

Hiddinks tokdrag som förbryllar GG

Jurij Zjirkov som vänsterback: CSKA-spelaren är normalt väldigt offensiv yttermittfältare.

Ivan Sajenko som högerback: EM-truppens ende utlandsproffs (Nürnberg) är anfallare. Men när han kom in fick han spela högerback hela andra halvlek.

Utbytta backlinjen: I startelvan hade Hiddink bytt ut tre fjärdedelar av den ordinarie backlinjen. Den fjärde (Anjukov) byttes ut efter första halvlek. Därefter kom två (Vasilij Berezutskij och Sergej Ignasjevitj) av de ordinarie försvararna in.

Göran Göransson

Född: 7 maj 1956.

Bor: Täby.

Familj: Fru Anna-Lena och sönerna Olle, 16, och Johan, 12.

Spelarkarriär: AIK 1974-86 och 1990, Väsby 1987-89.

Tränarkarriär: AIK (ass till Tommy Söderberg) 1991, Österåker 1992, Täby IS 1994-95, Hammarby 1996, Väsby 1998, U21-förbundskapten 2000-01.

Yrke: Tjänstledig brandman sen 1,5 år och jobbar nu som riksinstruktör på fotbollförbundet.