Jalmar Sjöberg OS-klar

”En bra dag kan han stå på pallen”

Foto: Aleksandar Djorovic / SCANPIX /
Jalmar Sjöberg bollar med Kinas Liu Deli.
SPORTBLADET

En enda chans hade han kvar att ta sig till OS i Peking, tungviktsbrottaren Jalmar Sjöberg.

Den tog han.

Sjöberg vann söndagens OS-kval i Novi Sad i Serbien.

– Nu ska han ut i världen och träna, säger förbundskapten Leo Mylläri.

Jalmar Sjöberg har haft både motvind och uppförsbacke på sin väg mot Kina. VM gick inte bra. EM gick ännu sämre. I första kvaltävlingen fick Jalmar Sjöberg inte ens vara med.

Mylläri skickade Sjöberg på specialträning och nu, i Novi Sad, kom resultatet.

Sjöberg, som i EM i Tammerfors inte fick någonting uträttat på mattan var nu både aggressiv och aktiv. I ett par ronder tog han flera tekniska poäng.

– Det blir så när Jalmar är bra tränad. Då händer det saker i matcherna, konstaterar Mylläri.

Ara får sällskap

Men att hålla internationell toppnivå på en 120-kiloskille i Sverige är inte lätt. Här finns Johan Eurén, Örgryte, som nu är halvsteget bakom Sjöberg i marschen mot Peking. I övrigt är det tunnare.

– Vi får skicka Jalmar till Ukraina till exempel där det finns 7, 8, 10 bra tungviktare att sparra mot på ett läger, säger Mylläri.

Jalmar och Ara Abrahamian ska få ett specialprogram av mig när vi kommer hem.

Ara Abrahamian klarade sin OS-plats redan på VM förra hösten. Efter det såg det mörkare och mörkare ut för de svenska brottarna. Först nu, i den andra och sista kvaltävlingen, stod det klart att Sjöberg också får åka, om inte SOK tvärbromsar.

– En bra dag kan Jalmar stå på pallen i OS, säger Mylläri.

Tre misslyckades

Klart är att svensken ska vara ännu bättre i Peking än vad han är nu. Nu blir det först uppbyggnadsträning och sedan internationella läger. I augusti ska allt vara klart.

Sverige hade tre brottare till i Novi Sad. Victor Wolfgang, Örgryte i 60 kilo, samt Jimmy Lidberg och Mohammad Babulfath, Spårvägen i 96 respektive 74 kilo. Ingen av dem klarade kvalgränsen.

TT