Du älskar fotboll...

...och visar de innersta känslorna när bollen rullar – här är frågorna där svenskar utmärker sig

SPORTBLADET

Fotboll.

Då släpper svenskarna på alla hämningar.

För 95 procent av de blågula fansen är fotboll enda tillfället då de okontrollerat vågar visa känslor.

Sommarens stora fotbollsfest närmar sig. Över 30 000 svenska supportrar beräknas vara på plats under fotbolls-EM i Österike/Schwiez. Samtidigt kommer miljontals människor följa Sveriges matcher framför tv-apparaten och på storbildsskärmar.

Samtidigt är svenska och norska fans de som tycker att klubblaget är betydligt viktigare än landslaget. Över 80 procent känner större tillhörighet med klubblaget.

Slår knock på Europa

Och de svenska fansen skiljer sig även i övrigt en hel del från andra europeiska länder.

Den undersökning som ett engelskt företag genomfört bland tusentals fotbollsfans i 17 länder ger några anmärkningsvärda svar.

Några exempel:

?Nio av tio av de tillfrågade svenskarna uppger att de pussat en främling på en fotbollsmatch.

?Två tredjedelar menar att fotboll är det viktigaste i deras liv.

?95 procent säger att fotboll är enda tillfället då de ohämmat kan visa sina känslor.

När det gäller att endast släppa loss känslorna i samband med fotbollsmatcher slår svenskarna alltså knock på övriga Europa.

– Fotboll ett av få tillfällen när vi vågar vara passionerade, något vi inte törs i andra sammanhang, säger Tore Brännberg, filosofidoktor i socialpsykologi vid Göteborgs universitet.

Är hämmade

Samtidigt påpekar Tore Brännberg att undersökningen inte mäter den totala passionen. Det betyder inte alls att vi svenskar är mer passionerade än andra länder.

– Det visar snarare att vi ganska hämmade i vår vardag och inte vågar leva ut som i exempelvis Italien och Spanien. Men fotbollen är undantaget.

Varför just fotbollen?

– För att det är en arena för passion. Det är legitimerat för oss svenskar att leva ut i samband med idrott. Allt fler vuxna tycker till exempel att det är okej att gå runt med landslagströjor.

Brännberg tror förklaringen till den förändrade supporterkulturen hör ihop med det utökade utbudet av internationell fotboll i tv-rutan.

– Vi har ingen större kunskap om vardagslivet i England, Italien eller Spanien. Däremot ser vi så gott som dagligen vad som händer på fotbollsarenorna i Sydeuropa, och det påverkar oss.

1 av 4

Här är frågorna där svenskar utmärker sig

Varför krävs det en fotbollsmatch för att svenskarna ska släppa på hämningarna och ge sig hän totalt? Och vilka konsekvenser får det i vardagen?

Vi tog hjälp av Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz för att reda ut begreppen.