Viktigaste spelaren

Eusebiusz är nyckeln till polsk framgång

Foto: GETTY IMAGES
Tack och hej, leverpastej! Slutspelat för Polen i VM. Ebi Smolarek langar upp dojorna till publiken.
SPORTBLADET

Han är döpt efter portugisiske stjärnan Eusebio. Nu är Eusebiusz Smolarek, 27, själv en stjärna och viktig – om Polen ska lyckas i EM-slutspelet. Han sköt sitt land till EM med nio mål i kvalet.

Det kunde faktiskt blivit spel i holländska landslaget i stället för den målfarlige anfallaren/mittfältaren, som tagits ut som det förstnämnda i polska EM-truppen.

Hans pappa, Wlodzimierz, är en av Polens största spelare genom tiderna och dennes proffskarriär tog familjen till bland annat Holland. Men när erbjudandet om landslagsspel för Holland kom till den då blott 16–årige Eusebiusz Smolarek, så tyckte pappan att han skulle tacka nej och spela för Polen i stället.

Och så blev det.

Genombrott i fjol

A-landslagsdebuten klarade han av redan 2002 i en match mot Nordirland, som Polen vann med 4–1. Samma år testades han positivt för dopning – spår av cannabis fanns i blodet – men Smolarek förnekade att han tagit drogen. Mängden var också så liten, enligt urinprovet, att han knappast hade rökt det utan mycket väl kunde ha fått det i sig på något annat sätt som han hävdade. Bland fans i Holland fick han dock snabbt smeknamnet ”The Hasch Bomber”.

Men Eusebiusz Smolarek reste sig och har kämpat på.

Och framgången har kommit.

Det dröjde ett bra tag innan genombrottet kom i A-landslaget men under 2007 gick ”Ebi” från landslagsspelare på bänken till en viktig kugge – för inte säga den stora stjärnan i laget – som ingår i startelvan hos den då nye förbundskaptenen Leo Beenhakker, också han ett bidrag till polsk fotboll från Holland.

Alltid målfarlig

Förbundskaptenen ”Don Leos” förtroende är stort för Racing Santander-spelaren ”Ebi”, som ingår i truppen medan Wichniarekt och Piszczek, två ordinarie spelare i tyska bundeliga, petats från EM-truppen.

– Smolarek är en spelare som kan höja tempot och göra mål i varje match, konstaterade förbundskaptenen Leo Beenhakker nöjt efter att denne gjorde hat trick på elva minuter i andra halvlek mot Kazakstan hemma i Warsawa i höstas.

Polen vann sin tuffa EM-kvalgrupp före länder som Portugal, Serbien, Finland och Belgien – mycket tack vare Smolarek, som gjorde nio mål. Bara två spelare var värre – Nordirland Healy, vars land missade EM, samt Kroatiens da Silva som är skadad och inte kan spela EM.

I EM-slutspelet möter Polen i tur och ordning Tyskland (8 juni), Österrike och Kroatien.

FAKTA

Eusebiusz Smolarek

Ålder: 28 (född 9 januari 1981) i Lodz, Polen.

Klubb: Racing Santander.

Tidigare klubbar: Concordia Knurów (–1995), Sokó Tychy (1995-1996), Feyenoord Rotterdam (1996–2001)

Liverpool FC (2001–2007), Real Madrid (2007–).