”Hela EM lyfter med Henrik”

Exklusivt: Andres Iniesta om Zlatan & Henke och spanska missar

SPORTBLADET

Andres Iniesta, 24, tillhör den nya generationen spanska landslagsspelare – en generation som äntligen kan vinna.

I en exklusiv intervju med Sportbladet berättar Iniesta, inför EM, om Spaniens mästerskaps-förbannelse, hur man ta bort Zlatan och glädjen över att få träffa Henrik Larsson igen.

– Henrik är verkligen en stor människa med fantastiska mänskliga kvaliteter.

Foto: Foto: AP
Fyra stora stjärnor i Barcelona hösten 2004: Ronaldinho, Samuel Etóo, Andres Iniesta och Henrik Larsson.

1964 var ett glädjens år för spansk landslagsfotboll. Då vann laget EM på hemmaplan, men sedan dess vilar en förbannelse över Spanien.

Trots storspelare, grymma kval och höga förväntningar, har Spanien alltid misslyckats, när det väl kommer till mästerskapen.

Nu nämns laget bland favoriterna – och kanske, kanske...

I en exklusiv intervju med Sportbladet berättar Andres Iniesta om hans förväntningar på sommarens fotbollsfest.

Vad tror du att spanska landslaget behöver för att vinna titeln och hur ser du på era chanser?

– Vi har chansen i alla fall för vi har spelat väldigt bra de två senaste åren, sedan VM och har vunnit mot i stort sett alla starka lag vi mött. Vi gjorde ett bra kval och vann gruppen före Sverige, Danmark och Nordirland. Så det borde gå bra för oss om allt går som det ska.

Det verkar som om mästerskapshistorien vilar tungt på era axlar...

– Ja, alla frågar varför Spanien nästan aldrig vunnit någonting. Och det slutar med att man frågar sig själv samma sak. Några säger att vår generation äntligen kommer att vinna en final. Vi har bra spelare och vi är bra förberedda.

Raúl utanför

Vad är Spaniens starka respektive svaga sidor?

– Det är svårt att säga. Vi har jobbat bra och hållit fast vid vår spelstil: bollen längs backen, korta passningar tills vi hittar luckorna utan att vi blir otåliga. Vi har också bra spelare, som varit framgångsrika i utländska ligor, och det ger självklart självförtroende och respekt hos motståndarna.

– Våra svagheter är främst ”kvartsfinal-syndromet”, att vi aldrig går vidare. Vi ska vara mentalt skarpare i sista delen av mästerskapet, så kan vi vinna turneringen.

Anfallsstjärnan Raúl kom inte med i den spanska truppen. För första gången på länge spelar Spanien utan honom i laget. Hur påverkar det er att inte ha med er vanliga anförare?

– Det är förbundskaptenens (Luis Aragones) beslut, som vi varken kan eller ska diskutera. Vi hade allihop gärna haft med Raúl, men när truppen väl är uttagen så ska vi tänka på de som kom med. Det är synd att vi blir utan hans inflytande, men jag är säker på att vi kommer att ha en bra sammanhållning i laget.

Påverkas ni i truppen av alla diskussioner om Raúl och om Aragones, som lämnar landslaget efter EM och Vicente del Bosque, som tar över?

– Jag tycker inte att vi ska tänka på det, vi ska fokusera på spelet. Det är ingen bra idé att följa med i alla diskussioner. Just nu har vi Aragones och honom har vi haft många bra år med. Nu slutar han och förhoppningsvis gör han det med en titel.

Det spanska folket verkar inte bry sig så mycket om landslaget...

– Så är det. Spanien är ett land med en stor tradition inom klubbfotbollen och landslaget väcker inte samma känslor och entusiasm. Jag hoppas att vi kan ändra på det inom den närmsta framtiden.

Vill du analysera gruppmotståndarna?

– Sverige är mycket talangfullt och kan det mesta. Generellt spelar alla lagen i gruppen ganska lika. Vi vet hur farliga de kan vara och nyckeln blir att ta bollen ifrån dem så att de inte får igång sitt spel. Jag är säker på att vi går vidare från den gruppen.

Vad betyder det att möta ett Sverige med Ibrahimovic?

– Utan tvekan att man alltid måste vara uppmärksam och markera honom. Han är en av världens bästa spelare.

”Larsson en stor människa”

Vad säger du om Ibrahimovic säsong?

– En bra säsong tills han blev skadad, efter det tycker jag att han haft en formsvacka och inte gjort det så bra, som innan. Men man vet att han alltid är farlig.

Hur reagerade du på den överraskande nyheten att Henrik Larsson är tillbaka i Sveriges trupp?

– Blandade känslor. Glädje eftersom jag kommer att få träffa en gammal lagkamrat och hälsa på honom. Men sportsligt är det synd, för med Ibrahimovic och Larsson, med all sin erfarenhet, växer det svenska anfallet. Hela turneringen får ett lyft i och med hans närvaro, men trots allt tror jag fullt och fast på Spanien.

Vad tycker du om Henrik Larsson som lagkamrat och spelare?

– Det väcker fina minnen. Han är verkligen en stor människa med fantastiska mänskliga kvaliteter. På planen är han intelligent, han löper och placerar sig otroligt bra. Hans avgörande i Champions League-finalen mot Arsenal är de bästa exemplen på hans kvaliteter. Och i en sådan viktig match!

FAKTA

SÅ ÄR LÄGET HOS DE SEX STÖRSTA EM-FAVORITERNA

Portugal

Senaste matchen: Georgien (h) 2–0

Portugiserna kunde under lördagen ganska enkelt avfärda Georgien. Slutresultatet fastställdes redan i den första halvleken efter mål av Moutinho och Simao.

Snackisen

Cristiano Ronaldos vara eller icke-vara i Manchester United. Enligt brittiska The Independent ska nu även Portugals coach Luiz Felipe Scolari ha försökt övertyga Ronaldo om att han bör flytta till Real Madrid efter EM-slutspelet.

Tyskland

Senaste matchen: Serbien (h) 2–1

Efter den skakiga insatsen mot Vitryssland i veckan tog sig tyskarna under gårdagen sig själva i kragen och besegrade Serbien. Michael Ballack blev matchvinnare när han prickade in segermålet med åtta minuter kvar.

Snackisen

Klarar Tyskland pressen? En av de allra största favoriterna till årets EM-titel har visat tveksam form i uppladdningen inför turneringen. Kommer farhågorna när det gäller avsaknaden av speltid hos flera nyckelspelare att besannas?

Frankrike

Senaste matchen: Paraguay (h) 0–0

Frankrike fortsätter att hålla tätt bakåt. Problemet den här gången var att man trots ett kompakt spelövertag inte lyckades hitta rätt framåt.

Snackisen

Frankrikes tränare Raymond Domenech sågade inför matchen mot Paraguay sitt eget lag genom att säga att han inte uppfattade dem som redo för EM. Att döma av den tandlösa insatsen några timmar senare är Domenech uppenbarligen inte helt fel ute.

Italien

Senaste matchen: Belgien (h) 3–1

Italien visade i fredags att man blir att räkna med även i detta mästerskap. Belgien avfärdades komfortabelt med 3–1 efter bland annat två mål av Antonio Di Natale.

Snackisen

De regerande världsmästarna har turneringens äldsta trupp. Kommer Roberto Donadoni att lyckas få sina mätta gubbar att tända till på nytt? Med tanke på den tuffa gruppen de befinner sig, gäller det för italienarna att vara på tårna direkt.

Holland

Senaste matchen: Danmark (h) 1–1

Holland lyckades trots ett stort spelövertag och mängder av chanser inte besegra Danmark tidigare i veckan. En ny indikator på holländarnas form kommer i dag då man tar emot Wales i EM-genrepet.

Snackisen

Ryan Babels skada som innebär att han missar EM. Den blixtsnabbe Liverpoolyttern har drabbats av en bristning i hälsenan och Marco van Basten har kallat in Sevillas försvarare Khalid Boulahrouz som ersättare.

Spanien

Senaste matchen: Peru (h) 2–1

Spanien lyckades till slut vinna sitt EM-genrep mot Peru. Men det satt långt inne. Först i 90:e minuten lyckades Joan Capdevila avgöra en match som Spanien dominerande men där man samtidigt såg svajiga ut bakåt.

Snackisen

Den av många hårt kritiserade förbundskaptenen Luis Aragones ska försöka visa sina belackare att han gjorde helt rätt som petade Raúl och lämna sin tjänst som regerande europamästare.

Sammanställning: Martin Ohlsson