Marcus Leifby följer träningen i Lugano

SPORTBLADET

Sverige har landat i Lugano – och i kväll gör laget sin första träning på Cornaredo.

Sportbladet.se: Marcus Leifby finns på plats – han följer träningen och rapporterar direkt.

19.26 Spelarna varvar ner lite olika. Zlatan och Källström skjuter på Isaksson. Fredrik Ljungberg tittar på. Han tar till slut ett skott när Zlatan vänt honom ryggen. Granqvist, Stoor, Dorsin, Petter och Nilsson kör lite gris. Sebastian Larsson slår inlägg från höger. Mellberg, Majstorovic och Chippen håller bollen i luften i mittcirkeln.

Shaaban, han som följer EM via sin mobil, han går på avslut på Sebastian Larssons inlägg. Han ser otroligt stel ut. Avsluten därefter också.

Vi stänger rapporteringen här från ett 16-gradigt Lugano. Presskonferens med Ljunberg och Lagerbäck strax. Återkommer med rapporter därifrån.

Johan Elmander tränade alltså inte i dag – mer information om skadeläget kommer på presskonferensen.

19.22 Hela laget samlas i en liten klunga i mitten innan samtliga joggar ut mot långsidan och applåderar. Behöver jag nämna att det INTE är långsidan där vi sitter utan den mittemot ”vår”. Spelarnas applåder besvaras med... applåder. Nu ska vi se om de även kommer ut mot vår sida... ja... nej...

19.14 Rosenberg har också klivit av träningen – tvålagsspel nu på en yta lika stor som en planhalva. Två ”konmål” på vardera sida och nio mot nio. Zlatan har satt ett och kan han göra mål i det lilla målet så borde han kunna sätt ett par i de lite större som kommer att användas mot Grekland, Spanien och Ryssland.

19.12 Vi, media alltså, skulle ha träffat Johan Elmander efter dagens träning på presskonferensen men det verkar inte bli någonting av det. Vi, eller gamarna som Henke Larsson har kallat oss vid något tillfälle, får hålla till godo med Petter Hansson, Mellberg, Majstorovic, Ljungberg och Rosenberg. Kanske någon till.

19.09 Spelarna fyller på med vätska... Det är ganska kvavt här trots regnet. Ännu värre med luften där upp där vi bor och ska bo i några nätter framöver.

19.05 Ljungberg får lite skäll av Mellberg när han tar ett svårt avslut – Mellberg kom i ett perfekt volleyläge strax bakom. Bara de två antagonisterna inte börjar slåss nu...

ELMANDER TRÄNAR INTE Johan Elmander, som skadade hälbenet i matchen mot Ukraina i söndags, tränar inte med landslaget i dag. Anfallaren har i stället valt att köra ett styrkepass på gymmet. Elmander har inte spelat någon av träningslandskamperna inför EM från start – han bänkades både mot Slovenien och Ukraina.

Mer om skadeläget får ni förstås efter träningen.

18.53 Flera italienska journalister på plats också – förutom svenska, ryska, grekiska, schweiziska, norska, småländska... Milano ligger ju bara drygt timmen med bil bort här i från och gränsen bara en kvart. Och i Milano där spelar ju bland annat Milan och Inter... och i Inter spelar ju Maicon... och Maicon är ju kompis med... just det, Zzzzzzlatan!

18.48 Sverige har värmt upp en stund med lite kvadrat. Nu springer de slalom mellan några pinnar på bortre långsidan. Målvakterna kör egen uppvärmning i det numera dyngsura gräset. Det åskade ordentligt här runtomkring sent i går kväll men än så länge inget mullrande. Det betyder alltså även att Roland Andersson har varit sparsamt med sin rallarstämma...

18.42 Sverige må ha sämst målsnitt av samtliga länder (under 2008) som deltar i EM men vi har ingen spelare med på den här mindre attraktiva listan... Det har Polen, Spanien, Tjeckien, Kroatien...

Vågar man ställa frågan vilken spelare i det svenska landslaget som skulle kunna bubbla sig in? Jag har själv inga som helst kommentrarer...

18.40 Jonas mejlar: Hur är vädret nere i Lugano nu? Om man kikar på www.tv4vadet.se så ser vädret inte ut att bli kanon där nere framöver. Enligt prognosen blir det 14C och regn på fredag och 18C åska/regn på lördag. Vi får hoppas att de får till bra träningspass där nere ändå.

Ja du Jonas. Det har förmodligen inte regnat så här mycket i Lugano sedan Mozart satte sin sista tonart. Det regnar ordentligt nu och om jag har förstått det hela rätt så är vädret betydligt bättre hemma i Sverige.

Men... ni har å andra sidan inte de här vyerna att insupa eller en blekbent Lagerbäck framför ögonen...

18.32 Andreas Isaksson och Henke Larsson var först ut på den knallgröna planen här för en stund sedan. Sedan kom spelarna in på löpande band. Hela den svenska truppen var ute en bra stund i regnet och vi räknade, räknade och kom fram till att det saknades en... och det var inte vem som helst.

När han – the man, Zlatan – till slut släntrade in sist av samtliga fick han ordentliga applåder från publiken som uppskattningsvis uppgår till... ett par hundra personer.

18.30 Välkomna till ett varmt och soligt... fel fel fel fel fel fel... ett regnigt och 16-gradigt Cornaredo i Lugano. Landslaget ska precis göra sin första träning här nere – laget landade för drygt tre timmar sedan.

Marcus Leifby, 30, född och uppvuxen i Älmhult, Småland, och kom till Sportbladet sommaren 2006 efter studier i Ljungskile.

Meriter: Har punktmarkerat landslaget sedan 2007 och följde hela EM-slutspelet på plats i Schweiz och Österrike. Rapporterar direkt från landslagets träningar, presskonferenser och matcher på plats. Och kanske lite till.

Egen karriär: Torpedforward med hockeyfrilla och CCM-hjälm i Diö Goif i början på 90-talet. Ettrig ytterback i Älmhults IF och Kållereds SK i div 3 under 2000-talet. Skorna på hyllan sedan två år.

Favoritlag: Roma, Tingsryds AIF.

Synpunkter? Åsikter? Mejla Marcus!