BLÅGULT FOLKHAV

Aftonbladet räddar festen för dig som stannar hemma

SPORTBLADET

Tomt i plånboken?

Dålig på tyska?

Sörj inte. Aftonbladet räddar EM-festen – i Sverige.

Medan tiotusentals svenskar vallfärdar till Österrike för att stödja landslaget på plats kommer miljontals fira EM-festen i Sverige. Känns det som ett sunkigt tröstpris? Inte alls. Aftonbladet fixar Österrike-känslan på hemmaplan.

Skeppsbron i Stockholm, Avenyn i Göteborg och Mölleplatsen i Malmö står redo att invaderas – och förvandlas till fotbollsinfernon.

– Vi vill hjälpa svenskarna att heja fram landslaget på ett betydligt roligare sätt än att sitta framför varsin tv-apparat. Vi kommer göra så att folk får in den rätta känslan. Det kommer bli en grym EM-fest, säger Pär Andersson, projektledare för Aftonbladets EM-satsning.

Alla är välkomna att skrika fram landslaget framför enorma storbildsskärmar. Självklart kommer varken mat, dryck eller underhållning saknas. På Sveriges matchdagar blir det fest på Avenyn, Mölleplatsen och Skeppsbron – hela dagen.

– Du behöver inte vara fotbollsintresserad för att komma. Det kommer bli folkfest för alla, barn och vuxna. Ta gärna på dig ett par lederhosen och en tyrolerhatt och träna stämbanden innan du kommer, säger Pär Andersson.

Fotnot: Aftonbladet finns med som partner på evenemangen i Göteborg och Malmö. I Stockholm är Aftonbladet arrangör.

STOCKHOLM

Skeppsbron

På Skeppsbron i huvudstaden blir det folkfest för upp till 4 000 fans. Här kan man kolla alla Sveriges matcher på en 52 kvadratmeters storbildsskärm. En expertpanel diskuterar laguppställningen och ger expertutlåtanden direkt från scen.

Markoolio är med och höjer stämningen till premiärmatchen och Rix FM sänder live. Dessutom finns öl, vin och matförsäljning på uteserveringen som är en av Stockholms största med en otrolig utsikt över strömmen samt ett VIP-område. Självklart bär personalen på plats full tyrolermundering och ett band spelar tyrolermusik för optimal Österrike-känsla.

EM på Skeppsbron invigs av Schweiz och Österrikes ambassadörer den 10 juni.

Öppettider: 11–00 på samtliga Sveriges och de andra länderna i grupp D:s matchdagar.

Arrangör: Sportbladet.

Inträde: Gratis.

GÖTEBORG

Avenyn

Stora delar av Avenyn i Göteborg kommer att stängas av och förvandlas till ett fotbollsinferno under Sveriges matcher. Här finns det inga artister – landslaget står för den 90 minuter långa underhållningen. Det blir helt enkelt totalt fokus på fotbollen som visas på två stycken 40 kvadratmeter stora bildskärmar.

Upp till 6 000 personer får plats. 2 000 av dem kan sitta i den gigantiska uteserveringen där Göteborgs restaurangförenings krogar förenas i en och samma restaurang.

– De som inte får plats kommer stå utanför eller sitta på krogarna runtomkring. Det kommer säkert upp till 20 000 personer, säger Leif Nilsson på Göteborg & Co.

Öppettider: Folk är välkomna två timmar innan matchstart fram till midnatt.

Arrangör: Sport och evenemang.

Inträde: Gratis.

MALMÖ

Mölleplatsen

I Slottsparken – nära vatten att segerbada i – ligger Mölleplatsen. Här visas Sverige-matcherna på Malmös största bildskärm upphissad i söderläge för bästa möjliga bild. På det 10 000 kvadratmeter stora festområdet kommer det finnas bungyrun, femkamp och en enorm uppblåsbar fotbollsrink. Upp till 8 000 fans får plats, varav 4 000 på sittplatser. Före och efter matcherna sänder man från Camp Sweden för att få riktigt bra Österrike-känsla.

Fem barer och fem grillplatser där det serveras nygrillat kommer finnas uppradade. Artister från Wallmans uppträder ute bland publiken och en expertpanel intervjuas före matcherna. En riktig folkfest garanteras. Men kom i tid – det kommer bli fullt.

Öppettider: 10 och 18 juni klockan 16.00–24.00, 14 juni klockan 14.00 – 24.00.

Arrangör: Wallmans salonger.

Inträde: 20 kronor. Lägger du till 55 kronor ingår mat, dryck och en ballong. Gratis för barn under 15 år i målsmans sällskap. Du kan även köpa dina biljetter hos Ticnet.se.

...MER FEST

O’Learys

Sportpuben O´Learys visar självfallet alla matcher. Dessutom kommer personalen att ha på sig tyrolerkit. Finns i Enköping, Eskilstuna, Falun, Gällivare, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Härnösand, Jönköping, Kalmar, Karlskrona, Kristianstad, Kungälv, Luleå, Malmö, Motala, Norrköping, Nyköping, Skellefteå, Stockholm, Sundsvall, Söderhamn, Timrå, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Visby, Åre, Örebro, Örnsköldsvik och Östersund.

www.olearys.se

Gloria’s

Den skånska sportbarkedjan visar alla Sveriges matcher på storbildsskärmar. Finns i Hässleholm, Lund, Kristianstad och Malmö.

www.glorias.se

Vill du ha ännu mer Österrike-känsla?

På aftonbladet.se/hejasverige kan du följa det som händer fansen och landslaget – dygnet runt. Våra reportrar och fansen bloggar direkt från Österrike och folk på plats på Camp Sweden lägger upp sina egna bilder. Dessutom kan du coacha ditt eget lag i drömelvan. Om du skickar in den bästa bilden från din egen Sverigefest kan du vinna en EM-mobil – varje dag.

ARTIKELN HANDLAR OM