SKRÄCK-DOMAREN

Låter grekerna spela fult: ”Värsta jag sett”

Foto: ATLE KRISTIAN KOLBEINSEN
skandalbilderna från ullevål När Norge mötte Grekland i EM-kvalet på Ullevål i höstas såg det ut så här vid de fasta situationerna. Grekerna kunde göra i princip vadsomhelst utan att domaren Massimo Busacca agerade. ”Det är något av det värsta jag sett. det är tragiskt för fotbollen”, sa tidigare landslagstränaren Egil ”Drillo” Olsen efter matchen. På tisdag spelar Sverige mot Grekland. Domare? Massimo Busacca...
SPORTBLADET

SALZBURG. I höstas släppte domaren Massimo Busacca, 39, igenom Greklands fasthållningar mot Norge.

På tisdag dömer han Grekland–Sverige.

– Då måste han agera annorlunda, säger norske förbundskaptenen Åge Hareide.

Foto: GETTY IMAGES
Massimo Busacca.

Schweizaren från italiensktalande Bellinzona är en mycket meriterad domare. Han ledde matcher i VM 2006 och året efter dömde han Uefacupfinalen mellan Sevilla och Espanyol.

Men som alla domare har han också varit inblandad i ett antal kontroversiella matcher och domslut (se faktarutan).

Mest intressant för svenska landslagets del är hur Busacca agerade när Norge spelade 2–2 mot Grekland i EM-kvalet i höstas i Oslo.

– Vi blev utsatta för fasthållningar konsekvent under matchen. Det tog bort oss en mot en på fasta situationer, säger norske förbundskaptenen Åge Hareide till Sportbladet.

”Det är tragiskt”

Norska VG publicerade två dagar efter matchen en bild som visar hur fyra grekiska försvarare med kraftiga grepp håller fast varsin norsk spelare vid en norsk hörna.

– Det är något av det värsta jag sett. Det är tragiskt för fotbollen, sa tidigare norske landslagstränaren Egil ”Drillo” Olsen efter matchen till VG.

Åge Hareide säger nu till Sportbladet:

– Vi har inte mött något lag under de fyra senaste åren som det varit så svårt att spela mot i fasta situationer som det var mot Grekland.

På grund av vad då?

– Att domaren inte gjorde det han ska göra. Bland annat på fasthållningarna.

Viktigt för Grekland

Vet du vem som dömer Grekland–Sverige på tisdag?

– Nej...Busacca?

Ja.

– Haha. Fantastiskt. Då måste han vara mer konsekvent i hur han dömer grekerna. Dom kan inte få lov att stå och hålla spelarna utan att han agerar. Det går inte, säger Hareide.

Det oavgjorda resultatet, 2–2 mot Norge, var viktigt för Greklands fortsatta EM-kval. Men till och med de grekiska tidningarna rapporterade om hur Massimo Busacca tillät ett hårt spel i matchen.

”Lika för båda lagen”

Vid gårdagens grekiska presskonferens fick mittbacken Traianos Dellas frågan om det var något som oroade när Busacca dömer matchen mot Sverige på tisdag.

– Nej. Det är lika för båda lagen. Alla domare som blir uttagna för att döma i ett EM är bra domare, säger Traianos Dellas.

FAKTA

Titta, här har Busacca varit inblandad

Ukrainas Vaschuk får i VM 2006 mot Spanien rött kort efter att, enligt Busacca, ha varit för fysisk mot Torres. Tv-bilder visar senare att Vaschuk bara rycker lite i Torres byxor. Utvisningen leder till att Spanien får en straff som Villa enkelt slår in.

Argentinaren Gabriel Heinze drar ner mexikanaren Franscisco Fonseca som får ett friläge efter ett uselt utkast av Roberto Abbondanzieri i VM 2006. Massimo Busacca väljer till allas förvåning bara att plocka upp det gula kortet.

Den 24 mars 2007 i EM-kvalar Spanien mot Danmark. Den danske försvararen Niclas Jensen skickas ut av Busacca efter bara 20 minuter. Senare får även den danske tränaren lämna bänken. Matchen slutar 2–1 till Spanien.

Sista matchen i Schweiz 05–06 mellan FC Basel och FC Zürich. Basel, som bara behöver oavgjort för att säkra titeln, är långt in på stopptid mästare när Zürich Filipescu gör avgörande målet. Då blåser Busacca av. Besvikna Basel-fans stormar arenan.