Marcus Leifbys direktrapport från landslagets träning 5/6

sportbladet.se:s utsände rapporterar om allt av intresse kring Blågult

SPORTBLADET

LUGANO. Dag två för landslaget i Lugano.

Sportbladet.se:s EM-reporter Marcus Leifby direktrapporterade från klockan 11.00.

Häng med – vi ger dig senaste nytt om landslaget!

12.19 Nerjoggning under ledning av Rolle Andersson. Det var det, det. Ännu en träning att lägga till handlingarna. Förutom lite avslut och tvåmålsspel gnuggades det ganska mycket positionsspel på träningen – framförallt med fokus på Greklandsmatchen som nu ”bara” är fem dagar bort.

Alla spelare tränade för fullt i dag och skadeläget har ljusnat betydligt jämfört med hur det såg ut när landslaget samlades i Stenungsund. Då var det stora ? för Linderoth och Ljungberg. Rosenberg höll på att gå sönder ordentligt på träningen och Alexandersson hade ont lite överallt. Hansson vilade ljumskarna och Zlatan skrämde skiten ur oss och landslagsledningen när han tackade nej till en cupfinal på grund av den där knäskålssenan vi numera vet allt om. Innan Zlatans skada visste vi inte ens att vi hade en sådan.

Presskonferens i dag med en tredjedel av truppen. Lär bli svettigt för ”gamarna”...

Gazzettan har en utsänd bara för att bevaka Zlatan. Nu går jag in och dricker kaffe. Återkommer om en stund med knäck på ett par spelare och ”senaste nytt”…

Tack för att ni läste, vi hörs!

12.16 Mellberg och Seb väggar sig över i stort sett halva planen och Mellberg avslutar distinkt. Alltid intressant att titta på Zlatan och Ljungberg när de spelar i samma lag på träningarna.

Aldrig en klapp, en tumme upp, eller något uppmuntrande ord. Aldrig. De tittar knappt på varandra. I nödfall kanske de slår en passning till varandra men... nja...

12.11 Dags för lite tvåmålsspel. 1-1 tidigt i matchen. Hansson, Granqvist, Linderoth, Chippen, Källström, Rosenberg, Nilsson, Alex, Elmander och Allbäck mot Zlatan, Henke, Svensson, Seb, Dorsin, Ljungberg, Maestro, Stoor, Danne A, Mellberg.

12.04 Johan Wiland ende spelare med långbyxor. Allbäck, Zlatan, Rosenberg och Henke tränar avslut (det behövs) på Isak och Rami och fullkomligt öser in mål. Avsluten kommer från ganska öppna lägen och nära mål. Men ändå.

Elmander får spela högerytter i anfalls- och försvarsövningen som fortgår. Petter Hansson och Olof Mellberg startar uppspelen. Micke Nilsson till vänster. Elmander till höger, Svensson, Daniel A och Ljungberg i mitten. Källström, Seb, Linderoth, Majstorovic, Dorsin, Stoor och Chippen försvarar.

11.58 Lars-Åke Lagrell glider omkring här nere som en mys-farfar. Just nu sitter han på bänken tillsammans med landslagsläkaren Anders Valentin och Lasse Richt. Lagrell, en småländs bundsförvant till mig och en glad liten prick.

11.50 Vid en paus här för en liten stund sen stod Chippen för en liten privat show. Kanske den roligaste hittills sedan landslaget samlades i Stenungsund för två veckor sedan. Chippen hittade en grästuva som han kickade upp och höll i luften ett bra tag.

Han kickade, tog den med knäet någongång och lade även upp den på nacken. Han undvek pannan. Så det Zlatan gör med en apelsin – det gör Chippen med en grästuva.

11.43 Och nu är det 18 grader i Lugano igen.

11.37 Temperaturen sjönk precis från 18 till 17 grader här. Sportbladet-gänget, vi är runt 100 personer ungefär, bor uppe på ett kur hotell en bit från Lugano centrum. 850 meter ovanför landslaget.

Blått lag lirar fin fotboll nu – har haft ett riktigt fint anfall och det är ju det som övningen går ut på. Anfall och framförallt försvar.

Bollen gick på ett snöre mellan Linderoth, Chippen, Elmander och Källström som tillslut hittade ut till Micke Nilsson till vänster. Inlägg... men förbi allihopa.

11.33 Lagerbäck samlar Larsson, Svensson, Danne A och Fredrik Ljungberg i mitten och konfererar ett par minuter. Laul, med sin utrustning, har förmodligen hört alltihopa. Svensson drillas med Daniel A på mitten i västlaget – Linderoth och Källström kör i det andra.

Zlatan står och hänger, två-tre meter därifrån, men lägger sig inte i.

11.27 Även journalisterna har sina knep. Robert Laul har utrustning som skulle göra Arnold Schwarzenegger grön av avund. Här med sin mörkerkikare.

11.23 Den här dagen har inte börjar speciellt bra. När jag stack ut näsan från min balkong i morse var dimman så tät att jag knappt såg balkongräcket en meter längre fram.

På vägen ner från vårt örnnäste hamnade vi bakom en stor jä... lastbil på de krokiga vägarna. Och han vägrade släppa förbi oss. På Cornaredo 10.59 – träningen började 11.00. Och sen lite teknikstrul som vanligt.

11.15 Spelarna börjar med en lättare uppvärming. Målvakterna värmer för sig och med landslagschef Lasse Richt som mater mer eller mindre dåliga inlägg. Lasse har som sagt spelat i samtliga divisioner i det svenska fotbollssystemet. Från division åtta till allsvenskan...

11.00 Dags för andra träningen på Cornaredo i Lugano. Ingen publik här i dag – men samtliga spelare. Det är väl nästan det viktigaste. Elmander tränar igen och vädret suger. Grått, blött, trist... men inte så kallt.

Marcus Leifby, 30, född och uppvuxen i Älmhult, Småland, och kom till Sportbladet sommaren 2006 efter studier i Ljungskile.

Meriter: Har punktmarkerat landslaget sedan 2007 och följde hela EM-slutspelet på plats i Schweiz och Österrike. Rapporterar direkt från landslagets träningar, presskonferenser och matcher på plats. Och kanske lite till.

Egen karriär: Torpedforward med hockeyfrilla och CCM-hjälm i Diö Goif i början på 90-talet. Ettrig ytterback i Älmhults IF och Kållereds SK i div 3 under 2000-talet. Skorna på hyllan sedan två år.

Favoritlag: Roma, Tingsryds AIF.

Synpunkter? Åsikter? Mejla Marcus!