Sport i Washington, DC.

Snabbguide
till alla lagen

Foto: Pontus Höök
Svensk stjärna Nicklas Bäckström har vuxit ut till en av de allra största stjärnorna i Capitals.
SPORTBLADET

USA.s huvudstad är inte någon av de hetare sportmetropolerna. Men här finns förnämliga pärlor. Som det populäraste laget av alla i amerikansk football. Eller landets bästa klubb i den konst som vi i Europa kallar fotboll.

Foto: SCANPIX
SVENSK KICKER Ola Kimrin (bilden) har spelat i Washington Redskins.

Verizon Center i Washington är knappast USA:s festligaste sportarena. Här har funnits perioder när såväl hockeylaget Capitals som basketditon Wizards bara lockat drygt halvbesatt hall. Lägg till detta att baseball-klubben Nationals i perioder inte förmått passera 20 000 åskådare i en arena som tar mer än det dubbla. Man förstår att Washington DC ibland beskrivs som iskall i sportsammanhang.

Men det finns undantag. Ett av dem, footballgiganten Washingtons Redskins, tillhör de hetaste alla kategorier i sportens USA. Väntetiden till säsongsbiljetter på FedExField är 10 år trots att arenan tar över 90 000.

DC United fyller knappast RFK Stadium men kan skryta med att ha de högsta publiksiffrorna för den sport amerikaner envisa att kalla soccer. Lägg till detta namnet Alexander Ovechkin i Capitals och alla förstår att det går att ha en fenomenal sportkväll även i Washington DC.

Snabbguide till sport i Washington DC:

Amerikansk fotboll

Washington Redskins är trots att de senast tog hem Superbowl så långt tillbaka som 1991 ojämförligt störst av sportupplevelser i Washington. Problemet är att det är i princip omöjligt, eller åtminstone mycket kostsamt, att få uppleva dem. Suget efter biljetter är så stort att man får köa tio år (!) för en säsongsbiljett och klubbens ägare seriöst funderar på att bygga en ännu större arena än FedExField (förr Jack Kent Cook Stadium).

Den nya kolossen skulle rymma över 100 000 åskådare. Den som vill göra ett försök att uppleva det rusiga, ofta berusade, spektaklet Redskins på hemmaplan kan försöka med www.stubhub.com för att hitta innehavare av säsongsbiljetter som vill sälja sina. Har man lyckats, eller bara vill uppleva vimlet, tar man blå Metrolinje till Morgan Boulevard Station. Därifrån är det cirka en kvarts promenad.

Baseboll

Washington Nationals fanns fram till år 2005 i Kanada under namnet Montreal Expos. Det är alltså inte sensationellt att klubben inte riktigt är en del av folkkynnet i huvudstaden. Men ibland smäller det till, som vid matcher mot New York-klubbarna. Klubben håller sedan 2008 till på nybyggda Nationals Park vid Anacostia-floden söder om stan. Kapaciteten är ”bara” knappt 42 000 ändå är det sällan mer än trekvarts besatt. En bonus är att man från vissa platser ser såväl Washingtonmonumentet som andra klassiska minnesmärken. Närmaste tunnelbana är Navy Yard Station på gröna linjen. För biljetter: www.washington.nationals.mlb.com.

Basket

Washington Wizards är precis som Montreal Expos en klubb med bakgrund någon annanstans. Klubben startades som Chicago Packers och blev Baltimore Bullets innan den var Washington Bullets fram till 1995. Då tyckte ägaren att Bullets var ett olämpligt namn då Washington blivit en av USA:s mest skjutglada miljöer. Det är sällan problem att få biljetter till Verizon Center (”The telephone booth” i folkmun). Det är bara att köpa via www.ticketmaster.com eller i biljettkontoret. Hallen ligger ovanpå stationen Gallery Place/Chinatown som passeras av röda, gula och gröna Metrolinjerna.

Hockey

Med entrén av Alexander Ovechkin – och på sistone även Nicklas Bäckström – har intresset för Capitals helt klart ökat sedan vågdalen i början av 2000-talet. Men snittet är fortfarande måttliga 15 500 i en hall som tar drygt 18 000. Bortsett från absoluta toppmatcher och slutspel går det att köpa biljetter på plats eller hos www.ticketmaster.com

Fotboll

DC United har de högsta publiksiffrorna i Major Soccer League, runt 20 000. Men mäktiga RFK Stadium, VM-arena 1994, tar 40-55 000 beroende på sport så det finns alltid gott om plats.

Senast 2010 planerar klubben att finnas på en egen mer soccer-anpassad arena i närheten av Nationals Park,. Ungefär då kan det även bli så att ägaren av RFK river sin anläggning och i stället bygger en ny superarena till Washington Redskins. Transport: Blå eller orange Metro till Stadium-Armory Station. Biljetter: http://web.mlsnet.com/t103/tickets/.