Sätter laget före jaget

Nu ska Fernando Torres lyfta Spanien i EM

Foto: AP
Får han Spanien att resa sig? Fernando Torres, i gult, faller över William Gallas i en vänskapslandskamp mot Frankrike. Spelplats var Malaga, i södra Spanien, den 6 februari i år – en av alla matcher som ingår i EM-förberedelserna.
SPORTBLADET

Han är en av Premier Leagues vassaste spelare och en spansk nyckelspelare i EM i sommar. Men själv hyllar Fernando Torres de engelska fansen som stöttar främlingslegionen Liverpool.

– De gör att man aldrig lämnar planen med en gnutta ork kvar, säger han.

Foto: AP
Trivs i röd tröja Fernando Torres flytt till Liverpool blev en succé. Men det tog ett tag att lära sig hur annorlunda fansen tänker i England jämfört med i Spanien.

Redan 1998 som 14-åring stod det klart att Fernando Torres skulle bli en toppspelare i världen. Anfallaren med det barnsliga utseendet dominerade då stort i Nike Cup Europe med sitt Atletico Madrid – och röstades fram som världens bäste i sin åldersklass.

Före blivande offensiva storstjärnor som Robinho, Carlos Tevez och Arjen Robben.

Två år senare var han a-lagsspelare och som 19-åring blev ”el Niño” kapten för Atletico som sakta jobbade sig tillbaka mot toppen i spanska La Liga.

Efter fem framgångsrika år i La Liga med totalt 75 mål lämnade han inför den här säsongen sin hjärteklubb Atletico för att vid 23 års ålder försöka sig på Premier League.

Kostade 240 miljoner

Liverpool fick betala kring 20 miljoner pund – ungefär 240 miljoner svenska kronor – för världens mest eftertraktade anfallare. Pengarna har under säsongen visat sig välinvesterade. Rafael Benitez har allt som oftast använt den gänglige spanjoren ensam på topp och ”el Niño” har pangat in 22 ligamål.

– Han har styrka, fart, är bra i luften, gör mål, dribblar och allt annat också, hyllar den spanske tränargurun sin stjärna.

På Merseyside lever han nu sin dröm.

– Liverpool är speciellt. Det är ett speciellt lag, med speciella fans och en speciell stad och idag är jag väldigt lycklig över att bo här och spela för den här klubben, sa han efter en extra lyckad match tidigare i vår.

Får han revansch?

I en intervju med Offside utvecklar han sitt resonemang.

– Publiken buar åt dig på hemmaplan om du försöker filma dig till en frispark och de kan hylla dig på bortaplan om du har gjort en bra match – de första gångerna blev jag överraskad av sådant.

Han fortsätter:

– Och om jag spelar dåligt hemma på Anfield, får jag bara ännu mer stöd. Det gör att man aldrig lämnar en gnutta ork kvar på planen. Samtidigt känner man att klubben står över spelarna. På det sättet är det likt Atleti. Supportrarna lever för klubben och är stolta över den, oavsett om laget vinner eller förlorar, sa han till Offside.

Den framgångsrika Europasejouren med Liverpool slutade i Champions League-semiförlust mot Chelsea – trots en ny stormatch av Torres.

Men i sommarens EM kan det bli revansch för spanjoren mot tysken Ballack och fransmannen Malouda. Spanien möter i sin grupp Grekland, Sverige och Ryssland och har enligt experterna bra chanser att gå långt.

FAKTA

Fernando Torres

Ålder: 24 år.

Längd: 186 cm.

Vikt: 78 kg.

Klubb: Liverpool FC.

Moderklubb: Rayo 13.

Landskamper: 45 A för Spanien.

Aktuell: Skyttekung i Liverpool.

Kalle Anrell/Minimedia