Mardrömsstarten knäckte Österrike

Kroatien vann efter tidigt ledningsmål

SPORTBLADET

Österrike växte ju längre matchen led och hade klart farligaste chanserna i andra halvlek. Men Kroatien vann premiären i grupp B med 1–0 efter att Luka Modric satt en straff i fjärde matchminuten.

– Jag är inte helt nöjd med spelet i andra halvlek men vi var bra i första och borde ha haft en större ledning i halvtid, sade Kroatiens förbundskapten Slaven Bilic.

Kroatien var det bättre laget första 40 minuterna i en match som inleddes med många fasthållningar och fula fällningar. Matchen var bara minuter gammal när Emanuel Pogatetz tryckte ner Ivica Olic i straffområdet och domare Pieter Vink pekade på straffpunkten. Luka Modric rullade in bollen mitt i målet sedan Österrikes målvakt Jürgen Macho slängt sig åt höger.

Pogatetz hade sedan lite tur, som fick vara kvar på planen, efter en ny närkamp med Olic.

Fler vassa lägen

Efter ledningsmålet fortsatte kroaterna trycka på och hade flera farliga lägen. Darijo Srnas frispark i 13:e minuten kunde mycket väl ha resulterat i mål. Eller Mladen Petrics friläge – med lite mer kyla hade anfallaren tagit ner bollen och placerat in den i stället för att stressa iväg skottet på volley.

Österrike hade inte mycket att säga till om till en början men när första halvleken närmade sig sitt slut väcktes hemmapublikens hopp. Kroaterna bjöd in Österrike i matchen och ett vackert men resultatlöst anfall i 40:e minuten följdes av en farlig nick av Joachim Standfest.

– Vi råkade ut för en dum straff. Om vi inte hade givit bort den hade vi med all säkerhet spelat bättre i första, sade Österrikes Roman Kienast.

”Förtjänade mer”

Värdnationen inledde även andra halvlek bra innan Kroatien vaknade till lite och det kändes öppet vilket lag som skulle göra matchens nästa mål. Med kvarten kvar hade Österrike ett par riktiga vassa chanser att kvittera: Ivica Vastics frispark direkt på mål och en hård nick av Martin Harnik, men Kroatiens målvakt Stipe Pletikosa var med på noterna. Och Österrike var klart vassast när slutsignalen närmade sig – Kienasts nick var inte långt utanför stolpen på tilläggstid – men fick liksom arrangörskollegan Schweiz lämna EM-premiären med en förlust.

– De sista 30 minuterna visade att österrikisk fotboll blir bättre. För insatsen och passionen förtjänade laget mer än en förlust, sade Österrikes förbundskapten Josef Hickersberger.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM