Hemliga planen

Så ska Zlatan bli redo till premiären

SPORTBLADET

LUGANO. Zlatan Ibrahimovic har knappt tränat fotboll sedan i fredags.

Enligt den okända planen prioriteras vila och styrka för att få anfallsstjärnan spelklar till premiären.

– Det handlar om att bygga, bygga, bygga senan, säger professor Håkan Alfredson.

Mindre träning med boll – mer träning med vikter. Det är en av grundbultarna i att göra Zlatan redo för premiären.

Två stängda träningspass har avverkats i helgen. Zlatan Ibrahimovic har med få undantag avstått passen.

I lördags klev han av efter en lätt uppvärmning, och i går tog han det mycket lugnt.

Nedtrappningen av fotbollsträningen är ett led i att få Zlatan Ibrahimovics skadade knäskålsena i bästa form inför matchen mot Grekland – och för att långsiktigt förebygga bakslag.

– Han körde styrkeprogrammet först i dag, det avgjorde medicinska teamet och Zlatan tillsammans. Känner han något i sitt knä, så kör han det för att förebygga, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.

Avstod övning

Risken att överbelasta knäskålsenan, vilket kan framkalla en svullnad och smärta, är stor och redan i torsdags avstod Zlatan den sista, frivilliga, övningen.

– För hans eget bästa, säger Johan Sandberg, landslagets sjukgymnast.

Håkan Alfredson, professorn i idrottsmedicin vid Umeå universitet, är mannen bakom Zlatans rehabiliteringsplan. Enligt Alfredson är de senaste dagarnas utveckling förväntad.

– Vi vet att han svarat bra på programmet hela tiden. Han får göra sådant som känns bra, som får honom i toppform. Det är jättebra att möjligheten finns, det vore värre om han tvingades stressa med fotbollsträning. Jag misstänker att de är nöjda med vad de fått se på planen och att han kan ägna sig åt rehabträning, säger Alfredson.

I kväll genomför det svenska landslaget ett lätt dagen-före-matchpass i Salzburg. De här sista dagarna minskar Zlatan även belastningen – vikterna – i samband med sina övningar för det skadade knät.

– Man kan köra det tätt inpå matchen men då med lätt belastning. Det har de provat sig fram till tidigare, de vet hur de ska lägga upp det, säger Håkan Alfredson.

Lagerbäck inte oroad

Landslagets Johan Sandberg:

– Vi har gjort vad vi anser Zlatan behöver.

Och Lars Lagerbäck är inte oroad över att Zlatan missat fotbollsträningen inför avresan till matchorten.

– Han tappar inte sitt fotbollsprogram. Jag tycker att han har tränat väldigt bra, med tanke på att det trots allt var ett frågetecken från start, säger Lagerbäck.

FAKTA

STYRKETRÄNING

?Den skadade knäskålsenan behandlas med styrketräning – det är smärtstillande och uppbyggande. Inför fotbollsträningarna har Zlatan kört ett kortare pass på gymmet med cykling och sina viktiga benövningar: benböj på lutande bräda i Smithmaskin, sittande benpress där han bromsar vikten på vägen ner, och sittande benpress med max sträckning av benet.

I går körde han ett längre pass.

Sannolikt minskar han belastningen på vikterna inför matchen, så han kör samma rörelser men med lättare vikter. Zlatan kan, om han vill, köra sina ben­övningar även matchdagen, med mycket lätta vikter. Det är en smaksak.

MINDRE FOTBOLLS­TRÄNING

Träning lördag: Zlatan är med och värmer upp, men lämnar sedan träningen medan övriga kör en dryg timme med bland annat fotbollstennis och offensiva fasta situationer.

Träning söndag: Zlatan kör först sitt styrke­träningspass, men ansluter till laget. När resten av gänget sedan går in i avslutsövningar följt av smålagsspel tar han det lugnt och går runt och trixar och skjuter en del på slutet. I dag genomförs en lätt träning på matcharenan i Salzburg.

BEHANDLING

Om det blir en irritation behandlar landslagets medicinska team med kyla och tryck. Det är den akutbehandling som sker för att minska en eventuell svullnad. Zlatan sade själv i går att han inte känner att han ska behöva spela med smärtlindrande.