Svensson ratar straffar

”Bra straffskyttar ska antingen ha starkt psyke eller också vara lite dumma i huvudet”

SPORTBLADET

LUGANO. Zlatan Ibrahimovic slår Sveriges straffar i EM – om han är på planen.

Anders Svensson har bett att få avstå, även i en straffläggning.

– Bra straffskyttar ska antingen ha starkt psyke eller också vara lite dumma i huvudet och inte fatta vad det handlar om, säger Svensson.

Foto: AP
Straffar? Nej, helst inte för Anders Svensson.

Under EM-kvalet hade Sverige en straffordning som innebar att Kim Källström var förste straffskytt om han befann sig på planen, därefter Fredrik Ljungberg.

Ljungberg missade Sveriges senaste straff (mot Liechtenstein hösten 2006 då Kim var utbytt). Ljungberg skulle också slagit straffen i skandalmötet med Danmark om inte domaren brutit matchen (Kim var inte på planen då heller).

Zlatan: ”Absolut”

Zlatan Ibrahimovic har senaste säsongen klivit fram som straffskytt i Inter och vill göra det i landslaget också, vilket han kommer att få om han är på planen, tror landslagsspelare Sportbladet pratat med.

På gårdagens presskonferens fick Zlatan frågan:

Är du sugen på att ta en straff?

– Absolut, sa Zlatan.

Vem som är förste- respektive andre- och tredjeskytt i EM-premiären delges spelarna på matchdagen under genomgången, men spelarna det handlar om är alltså Zlatan, Kim Källström och Fredrik Ljungberg.

Enligt Christian ”Chippen” Wilhelmsson kan det vara bra att ha en tydligt utpekad straffskytt.

– Då blir det inget tjafs, säger ”Chippen”.

Henke missade i VM

Anders Svensson är inte sugen.

– De (förbundskaptenerna) har frågat flera gånger tidigare, säger Svensson.

Och du säger nej?

– Det är riktigt.

Varför?

– Bra straffskyttar ska antingen ha starkt psyke eller också vara lite dumma i huvudet och inte fatta vad det handlar om.

Och det är inte du…?

– Nä, men en del ser ju bara möjligheten att göra mål, eller också fattar de inte vad det handlar om. Så nä, jag är nog ingen straffskytt.

Ännu mindre i en straffläggning då det är ännu mer press?

– Nej, nej, nej, säger Anders Svensson.

Sveriges senaste straff i ett mästerskap slogs av Henrik Larsson, högt över i VM-åttondelsfinalen mot Tyskland 2006. Henke har två missade straffar bakom sig i allsvenskan och kanske ett tveksamt val i EM.