Vantastiskt Holland

van Bastens stora triumf

SPORTBLADET

Vansen jublade. van Basten ritade. van Nistelrooy nätade. van der Sar räddade. Det var en vantastisk holländsk kväll när EM satte fart på riktigt allvar.

– Det här var en historisk insats. Det här var Italien, världsmästarna, säger Hollands förbundskapten Marco van Basten till AP.

van Nistelrooy och van Basten skakar hand efter vinsten mot Italien.

Om Frankrike mot Rumänien var ett sömnpiller så var Italien mot Holland en fantastisk match som svarade upp mot förväntningarna. Inte minst gällde det Holland. Förbundskapten Marco van Basten hade valt att satsa på snabba fötter och det betalade sig.

Ruud på rätt plats

Det var det snabba spelet som gav holländsk utdelning. Sedan har de ju offsidekungen framför andra, Ruud van Nistelrooy. Om Real Madrid-anfallaren uppfattade att Christian Panucci upphävde offsiden eller ej är svårt att veta, men han stack fram foten i precis rätt läge.

Blev det målet omdiskuterat så var det andra bara värt beröm. En crossboll av Giovanni van Bronckhorst nådde Dirk Kuyt. Denne nickade in till Wesley Sneijder som sköt direkt på volley till 2–0.

– Det ger oss stolthet och en fantastisk känsla, säger Sneijder.

Fantastiska räddningar

I den andra halvleken tröttnade Holland något och italienarna tryckte på. Då klev Edwin van der Sar fram som matchvinnare med ett par fantastiska räddningar. En av dessa var grunden till kontringen som van Bronckhorst nickade in 3–0 på.

Efteråt hyllades laget av en hel läktare av orangeklädda supportrar som dessförinnan hade dominerat på Stade de Suisse.

– Vi har kunnat spela fantastisk fotboll. Nu måste vi fortsätta på samma sätt, säger Sneijder.