15 000 svenska fans i Salzburg

”Stöttar till guld”

SPORTBLADET

INNSBRUCK. Ett blågult Mecka – mitt i Österrike.

Minst 15 000 svenskar väntar på landslaget i Salzburg.

– Vi kommer stötta dem hela vägen till guld, säger Johan Ekman, 31.

Robin Scherdin laddar – med köttbullar.

Camp Sweden utanför Innsbruck är dränkt i Sverige-flaggor. Här laddar fansen stenhårt för premiärmatchen. I går kväll hördes skriken från partytältet hundratals meter bort:

– Sverige, Sverige! Vi är svenska fans allihopa!

650 kilo kött

De 1 500 svenska camparna började bygga upp energin med 200 kilo köttbullar, 200 kilo köttgryta, 100 kilo grillkött och 150 kilo korv i går. I dag smäller de i sig ytterligare minst 80 kilo ost och skinka och 300 yoghurtförpackningar till frukost innan det är dags att ta sig till Salzburg – och matchen.

– För mig blir det gröt, så jag står mig hela dagen. Jag är så peppad. Jag har planerat det här i två år, säger Alexander Hedman, 22, från Gävle.

Jill Jonsson, 27, har längtat lika länge. Efter den drygt 200 mil långa bilresan från Umeå är det äntligen dags.

– Vi har med oss trummor och flaggor. Och skrika kan vi, säger hon.

”Inga bråk”

Supporterpolisen räknar med att minst 15 000 svenskar kommer vara på Kapitelplatz i Salzburg i dag för att stödja landslaget. Cirka 10 000 av dem fortsätter in på arenan.

– Vi är 12 supporterpoliser som följer fansen hela tiden och samarbetar med österrikisk polis. Men än så länge är det bara kul för oss att vara här, stämningen är bra och det har inte varit några bråk, säger Henrik Qvist.