Henke i specialroll

Landslagets hemliga plan ska chocka Grekland

SPORTBLADET

SALZBURG. Långt före EM-lägret inleddes spikade förbundskapten Lars Lagerbäck sin plan inför kvällens EM-premiär.

Sportbladet kan nu avslöja den.

Förbundskaptenen förväntar sig en matchbild där Sverige blir det spelförande laget och Grekland ska besegras genom snabbhet, rörlighet och korta passningar.

– Den moderna fotbollen bygger på det, säger Henrik ”Henke” Larsson som får en specialroll i kväll.

Henrik Larsson blir en viktig pusselbit i Lars Lagerbäcks taktiska plan.

Den svenska anfallstaktiken har varit ovanligt svår att läsa inför detta mästerskap, då Blågult mest tränat försvarsspel. Anfallsövningarna har i princip bara handlat om avslut.

Men det har funnits en röd tråd genom alla träningspass från första dagen i Stenungsund till sista passet på Wals Siezenheim-stadion i Salzburg i går kväll – få tillslag.

Under samtliga spelövningar har spelarna varit förbjudna att använda fler än två tillslag.

– Vi vill få upp bolltempot så mycket som möjligt. När vi har bollen vill vi spela i så hög fart som möjligt. Träningen är ett sätt att hela tiden påminna om att vi vill att det ska gå fort, säger Lars Lagerbäck till Sportbladet.

Blir bollförande

Grekland är ett stort, starkt och fysiskt lag som spelar en utpräglat defensiv fotboll och satsar på snabba omställningar och fasta situationer. Därför räknar förbundskapten Lars Lagerbäck med att Sverige blir det bollförande laget.

– Det är framför allt när vi har längre anfall – som det kan handla om i den här matchen – det gäller att kunna spela snabbt. Man har två alternativ mot Grekland; antingen försöka göra det väldigt snabbt på deras planhalva eller tidiga bollar in i deras straffområde, säger Lagerbäck.

Greklands svaghet är nämligen deras långsamma försvarslinje.

– Om du kollar lagdelar individuellt så är backlinjen deras sämsta lagdel. Det handlar framför allt om att utmana i djupled, deras mittbackar är inga raketer direkt. Utmana ytterbackarna så mycket som möjligt, få en-mot-en-lägen, där är de lite svaga, säger Mikael Nilsson, till vardags i Panathinaikos.

”Måste ha tempo”

Henrik Larsson får en specialroll i kvällens match. Dels ska han hjälpa till defensivt för att förhindra att Grekland hittar in med bollar till sitt duktiga tremannamittfält, i offensiven ska Larsson med sin rörlighet förvalta de ytor som uppstår när Grekland ligger tätt på Zlatan Ibrahimovic.

– Snabbhet är alltid bra att ha i ett lag, så är det. Den moderna fotbollen bygger på det, säger Henrik Larsson.

Sportbladet har även pratat med Åge Hareide, Norges förbundskapten, som var i samma EM-kvalgrupp som Grekland.

– Man måste ha tempo i sitt eget spel, i passningar och rörlighet. Det gillar inte grekerna för då måste de ut och springa utan att få kroppskontakt med motståndaren, säger Åge Hareide.